пʼятниця, 13 квітня 2007 07:07

На Вінниччині селяни дарують одне одному корів

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Теличку Цвіточок Антон Козяр з села Майдан, що на Вінничині, безкоштовно отримав від односельчанина. Чоловік скаржиться, що тварина була геть худа
Теличку Цвіточок Антон Козяр з села Майдан, що на Вінничині, безкоштовно отримав від односельчанина. Чоловік скаржиться, що тварина була геть худа

"Не повірив спочатку, що дійсно подарують корову. Що все буде безкоштовно", — розповідає голова сільської ради Майдану, що неподалік Вінниці, Юрій Царук, 50 років.

П"ять років тому до села приїхали представники від благодійної американської організації "Хайфер Проджект Інтернешнл". Розповідали, що впроваджуватимуть програму підвищення добробуту селянських родин. Підшуковували для цього село.

Люди спочатку не довіряли, але потім погодилися.

Американці закупили 30 племінних теличок української чорно-рябої породи на Козятинському племінному господарстві. Усі вони були тільними. За кожну заплатили по 7 тис. грн. Привезли тварин у Майдан й почали роздавати жителям. Селяни, які брали теличок, підписували з організацією договір. У документі йшлося: перше теля-самку сім"я зобов"язана вигодувати до року, а потім подарувати іншій родині. Це можуть бути родичі, друзі, односельці чи навіть жителі інших сіл.

Щоб порода не виродилася, американці відкрили у Майдані ветеринарний пункт. Там теличкам проводять штучне осіменіння. Весь необхідний матеріал купує організація, селянин оплачує тільки роботу ветеринара.

Приплід від перших 30-ти корів вже роздали. По три корови потрапили й до сусідніх сіл — Некрасового, Ксаверівки та Парпурівців.

Однак не всі господарі дотримуються умов договору. Скаржаться зазвичай ті, хто отримує молоду теличку.

— Цвіточок подарував мені Разборський із нашого села, — гладить свою улюбленицю житель Майдану 70-річний Козяр Антон Захарович. — Але до року її не догодував. Віддав у десять місяців. Навчилися: телятко маленьке — а вже забирай. Їх же по 7 тисяч купляли на племінному хазяйстві. Знав, що віддаватиме телицю, — то й не кормив її так, як треба.

На те ж починає нарікати й дружина селянина, зайшовши до хліва. Каже, що Цвіточок ледь відгодували, бо отримали лише кістки та шкіру.

Ольга Генсіцька, 50 років, була серед 30-ти, що взяла корову від американської організації. Однак також не дуже задоволена. Твердить, що така тварина мала би давати не 20, а 30 л молока.

Однак попри скарги селяни попросили голову продовжити співпрацю з американцями.

— Я вже переговорив із менеджером фундації Віктором Тересом. Він погодився, — зауважує Царук. — Сказав, що через рік нам даруватимуть бджолині сім"ї.

Філію міжнародної благодійної фундації "Хайфер Проджект Інтернешнл" в Україні заснували 2000-го. Відтоді допомогу отримали майже тисяча селянських родин у різних областях. Було подаровано 550 телиць, 50 коней, 365 овець, 54 кози та 600 бджолиних роїв. Здебільшого організація працює у західному регіоні України та в Криму.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині селяни дарують одне одному корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі