пʼятниця, 13 червня 2008 07:14

На Трійцю домівки прикрашають зеленню

У неділю, 15 червня, православні та греко-католики відзначатимуть Трійцю. Свято належить до 12 найбільших. Його відзначають на 50-й день після Пасхи. Тому Трійцю ще називають П"ятидесятницею.

У Біблії написано, що цього дня євреї святкували П"ятидесятницю, як пам"ять про отримання Мойсеєм десятьох Божих заповідей. Усі апостоли зібралися в одній домівці. Раптом зірвався сильний вітер і в будинку з"явилися вогненні язики. По одному зупинилися над апостолами. Це був Святий Дух. Після того апостоли почали розмовляти різними мовами і проповідувати християнство по всьому світу.

У народі Трійцю називають Зеленими святами. В п"ятницю жінки заготовляли лікарські трави. Уранці збирали росу, якою лікували очі. У суботу, в переддень свята, селяни збирали материнку, чебрець, полин та лепеху. Ними прикрашали домівки та подвір"я. А надвечір ішли босоніж до лісу та рвали осику. Її ставили в глухих кутках подвір"я, "щоб відьми не чіплялися".

Зараз ви читаєте новину «На Трійцю домівки прикрашають зеленню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі