середа, 28 березня 2007 18:18

На Теплого Олекси виносять вулики

Завтра відзначають Преподобного Олексія, чоловіка Божого. В народі свято називають Теплий Олекса.

Особливо його шанують пасічники. Цього дня виносять вулики після зимівлі та розставляють на пасіки. Моляться святому, аби був добрий урожай меду.

Шанують Олексу й мисливці. За легендою, деякі звірі на свято стають сліпими й глухими. Їх легко можна вполювати. Ведмеді покидають свої барлоги, а лисиці переселяються зі старих нір у нові. Із теплих країв повертаються лелеки.

На Львівщині господині сіють капусту. Вважається, що так буде найкращий урожай.

Святий Олексій народився в сім"ї римського сенатора. Його батько Евфіміан щодня годував удома сиріт, удів, подорожуючих та бідних.

Коли хлопцеві виповнилося 18 років, батьки оженили його на гарній і багатій дівчині. Однак він покинув її першої шлюбної ночі та подався до міста Едеси. Там 17 років молився в храмі Пресвятої Богородиці. Їв лише хліб та воду. Згодом вирішив попрямувати до Азії. Однак корабель, на якому він плив, потрапив у шторм.

За кілька місяців судно пристало до берегів Італії, неподалік Риму. У місті Олексій пішов до батька. Той прийняв бідняка, проте не впізнав сина.

Так Олекса прожив ще 17 років. Перед смертю він описав своє життя й таємниці, які були відомі лише його батькам і дружині. Того ж дня в міському соборі почувся голос, який просив шукати Божого чоловіка в домі Евфіміана.

Тіло святого родичі поставили в труні в центрі міста. Багато людей позбавилися недуг, торкнувшись його. Мощі захоронили 17 березня 411 року.

У перекладі з грецької ім"я Олексій означає "захисник".

Зараз ви читаєте новину «На Теплого Олекси виносять вулики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі