Ексклюзиви
середа, 08 серпня 2007 07:02

На святі вареника їли сире тісто

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  8-річна Діна та її сестра Настя, 7 років, пригощають варениками одного з членів журі Анастасію Уманець із села Мала Севастьянівка
8-річна Діна та її сестра Настя, 7 років, пригощають варениками одного з членів журі Анастасію Уманець із села Мала Севастьянівка

49-річний Валерій Костюк із села Мала Севастьянівка Христинівського району на Черкащині минулої суботи організував свято вареника. До свого туристичного комплексу "Корчма" запросив усіх односельців, які вміють їх готувати.

— Ідея спала на думку після візиту до Польщі. Там я побував на святі пирога. Подумав: чого б у нас не зробити щось подібне? — розповідає Валерій Костюк.

До "Корчми", розташованої на березі сільського ставка, близько шостої вечора починають сходитися люди. Зібралося близько півтисячі осіб, усі в вишиванках. Прийшли й дві родини з сусідньої Христинівки. У змаганнях вирішили взяти участь маже 20 осіб. У 11 альтанках під очеретом, на застелених білими скатертинами столах, розставляють горщики, макітри, тарілки. Прикрашають їх калиною.

Члени журі найбільше хвалили вареники з квасолею. Окрім того, були з картоплею, горохом, грибами, яблуками, вишнями, капустою та м"ясом.

Із-поміж учасників змагань вибрали короля та королеву. Ними стали 40-річний Юрій Семенюк із Христинівки та 18-річна Надія Мельник із Малої Севастьянівки. Чоловік працює інженером на молокозаводі. А дівчина — випускниця Теплицького кулінарного училища. Вона приготувала вісім видів вареників. Переможцям одягли корони з намальованим вареником, і вони станцювали польку.

Найвеселішим був конкурс на швидке поїдання вареників. Найкраще з великою мискою впоралася 40-річна Анна Василенко. Вона випередила сімох чоловіків та ще одну жінку. Під час змагання деяким учасникам допомагали діти. Дворічна Анжела ковтала швидше за дорослих.

Також провели жартівливий конкурс із вареником із сюрпризом. Дві маленькі пляшки з горілкою та одну з пивом заліпили тістом у вигляді чоловічка у брилі.

— Потрібно було з"їсти шляпку. А ніхто не знав, що тісто сире, — розповідає Валерій Костюк. — Два чоловіки й дівчина довго жували. Це було дуже смішно. Першою ковтнула дівчина.

Святкування закінчилося далеко за північ. Для молоді провели дискотеку.

— На святі звучала лише українська музика. Окрім вареників, пекли хліб та пиріжки, які здавна пече наш народ, — говорить Костюк. — Тепер у нашій "Корчмі" свято вареника буде щороку. Ось уже 20 років святкуємо тут Івана Купала.

Зараз ви читаєте новину «На святі вареника їли сире тісто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути