четвер, 01 листопада 2007 07:04

На столітньому хресті з"явився образ Христа

 

У ніші 103-річного кам"яного хреста на церковному обійсті в селі Гаї Пустомитівського району на Львівщині селяни побачили образ Ісуса Христа. Другий тиждень до нього приходять паломники. Підніжжя заклали квітами, лампадками та свічками.

Обриси людського обличчя першою помітила 69-річна селянка Стефанія Ігнатейко. Жінка розповіла про це продавцеві сільського магазину Наталі Дмитрик, 39 років.

— Я вийшла з магазину десь о першій годині дня. Глянула на хрест — він якраз навпроти стоїть — і подумала, що Ісус мені ввижається. Одразу покликала до себе жінок, — згадує Ігнатейко. — Попросила глянути на нішу на хресті, а Наталя з магазину каже: "Там же Ісус Христос з"явився".

За два дні до цього майстри, які реставрують сільську церкву, очистили хреста від старого вапна. Готувалися пошпаклювати та перемалювати.

— Я сам зняв з нього кілька шарів вапна, — розповідає 69-річний Мирослав Демчишин. — Нічого особливого тоді не помітив. Наступного дня задощило, ми так і не встигли пошпаклювати.

До Гаїв тепер приїздять із сусідніх міст і сіл. Двічі на день священики відправляють біля хреста молебень.

— Зараз люди йдуть до хреста, бо думають, що у цьому місці їхні молитви набудуть більшої сили, — говорить настоятель церкви Івана Хрестителя, біля якої стоїть хрест, отець Богдан Гуль, 49 років. — Люди намагаються доторкнутися до зображення, притулити принесені з собою образки.

Паломники бачать на хресті різні зображення — від деталей до кольорів. Жінки кажуть, що видно Марію та ангелів. Якщо ж розглядати зблизька, жодних слідів малюнка на облупленому камені немає. Найбільше відвідувачів тут уночі. Тоді начебто найкраще видно образ.

— Удень зображення, ніби зроблене олівцем: видно очі, ніс, бороду та волосся, — розказує директор місцевого Народного дому 47-річна Любов Гуль. — А вночі образ такий, ніби його виліпили з воску: дуже добре видно терновий вінок і сльозу на щоці.

Любов Іванівна приходить до хреста щодня. Жінка охоче розповідає його історію.

— Установили 1904 року, а нішу задумав автор Іван Вовк спеціально для погруддя Тараса Шевченка, — розповідає вона. — Але під час війни німецький солдат розстріляв погруддя. Щоправда, селяни його потім відновили. На час ремонту ми забрали бюст Шевченка, а потім планували назад поставити.

Архієпископ Львівський Української автокефальної православної церкви Макарій Малетич приїжджав у Гаї відправляти службу. На проповіді запевнив, що явлення Ісуса Христа вивчатиме церковна комісія.

Зараз ви читаєте новину «На столітньому хресті з"явився образ Христа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі