вівторок, 03 липня 2007 07:02

На столітній липі з"явилося релігійне зображення

Автор: фото: Укрінформ
  До липи з образом Божої Матері приїздять тисячі паломників. Дерево від них захистили парканом
До липи з образом Божої Матері приїздять тисячі паломників. Дерево від них захистили парканом

У селі Бринь Галицького району Івано-Франківської області на ураженій блискавкою липі селяни побачили зображення Матері Божої. Третій тиждень поспіль до столітнього дерева приїжджають паломники.

Зображення на облупленім стовбурі липи першою зауважила 35-річна Валентина Яворська. Їй здалося, що бачить білого янгола. Розповіла про це місцевій учительці Вірі Сірко, 78 років.

— Спочатку Валентина соромилася комусь зізнатися. Гадала, що то сонячні відблиски у скельцях окулярів, — каже вчителька. — Зрештою, розповіла мені. Я глянула — а то не ангел, а Матір Божа.

До Бриня, села десь на 500 дворів, приїжджають і приходять пішки з сусідніх міст і сіл. Люди гладять дерево рукою, моляться, співають церковних пісень. Дехто намагається відлупити шматочок кори. Найбільше відвідувачів уночі. Тоді начебто найкраще видно зображення.

— Думали, що в перші дні прочани перевернуть ту липу, тому швидко зробили металеву огорожу, — розказує касир місцевої греко-католицької церкви 70-річна Катерина Масляк. — Збоку тепер невеликий отвір, щоб до дупла могли пройти хворі та немічні.

Кожен із паломників бачить різні зображення — від деталей до кольорів.

— Ось, бачите — це лице Марії, — показує зображення на екрані відеокамери 35-річний івано-франківець Ярослав Тарас. — Світле волосячко, піднята догори правиця. Чітко видно голубі кольори накидки. А вище над нею — архангел у шоломі. У його руці світиться ікона й великий хрест.

Ярослав із дружиною Жанною вдруге приїжджає до липи. Каже, що зображення змінюється. Уперше він зняв чітку чорну постать і три тіні праворуч. Нині ж на моніторі лише темна пляма. Чоловік запевняє, що бачив навіть Ісуса Христа, який кровоточить.

Тарас планує змонтувати відеофільм і продати на якусь телестудію.

Заробляє на "чудові" й сама церква — фотографує дерево і продає знімки паломникам. По гривні фото пропонують 10–12-річні хлопчики. Що далі від чудо-дерева, то ціна росте.

Катерина Масляк чергує біля липи щодня. Розповідає всім охочим історію дерева: 15 років тому в нього вдарила блискавка, липа розкололася навпіл. За часів Польщі неподалік неї стояла капличка зі статуєю Матері Божої. У роки Другої світової вона була зруйнована. Куди зникла фігура, ніхто не знає.

Місцевий греко-католицький священик отець Ярослав каже, що молитися треба не на липу, а до Бога. Він підтримав пропозицію директора сільської школи виготовити й установити нову капличку.

Правлячий архієрей Івано-Франківської єпархії Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин запевняє, що церковна комісія вивчатиме явлення Матері Божої.

Зараз ви читаєте новину «На столітній липі з"явилося релігійне зображення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі