вівторок, 30 грудня 2008 16:45

На стіні дев"ятиповерхівки відкрили кросворд

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  27-річний художник Сергій Петлюк (на фото праворуч боку) біля відкритого в понеділок у Львові кросворда на стіні житлового будинку
27-річний художник Сергій Петлюк (на фото праворуч боку) біля відкритого в понеділок у Львові кросворда на стіні житлового будинку

Кросворд заввишки 34 м і завширшки 18 м відкрили на стіні нової дев"ятиповерхівки на вул. Сахарова у Львові. Створив його за кошти компанії "Комфорт-Інвест" випускник місцевої академії мистецтв Сергій Петлюк, 27 років.

— Малювали кросворд два місяці, допомагали четверо друзів-альпіністів, — розповідає художник. — Хотіли відкрити його наприкінці літа. Але роботу не вдалося завершити через дощі — змили малюнок. Довелося купувати дорожчі фарби.

Запитання для кросворда видали окремим буклетом. Більшість з них стосуються українського мистецтва, наприклад: "український скульптор, представник пізнього бароко", "лідер групи бойчукістів".

Кросворд відкрили у понеділок увечері. Стіну освітлюють чотири лампи. Сходяться зо два десятки зацікавлених перехожих.

— Хочу розширити сприйняття Львова як законсервованого старовинного міста, — каже Сергій. — Аби туристам було цікаво відвідати й наші спальні райони, подивитися на новобудови.

Лампи гасять. Під кутом на кросворді можна побачити літери.

— Правильні відповіді написано фосфорними фарбами, — пояснює автор. — Із настанням сутінків їх має бути видно. Але взимку сонце світить неяскраво, фарба не увібрала світла. Улітку це виглядатиме набагато ефектніше. Людина може знайти в будь-якому кафе в центрі буклет із кросвордом, розгадати його, а ввечері поїхати на місце, аби звірити відповіді.

На малюнок витратили понад 50 л фарби.

— Загалом потратили близько 100 тисяч гривень, — розказує директор "Комфорт-Інвесту" Ярослав Візняк, 54 роки. — Найбільше заплатили за люмінесцентну салатову фарбу, купували її в Миколаєві. Усі 84 квартири в будинку продали ще до того, як на стіні вирішили намалювати кросворд. Найдорожчі коштували по 1250 доларів за квадратний метр.

— "Комфорт-Інвест" постійно спонсорує наші проекти, тепер вони долучилися до сучасного мистецтва, — говорить 42-річний Маркіян Іващишин, директор мистецького об"єднання "Дзиґа". — Ми переглянули три десятки варіантів оформлення стіни. Один творчий колектив запропонував постмодерновий проект — багато різнокольорових плям. Інші подали ідею зобразити таблицю для перевірки зору. Але найбільше нам сподобався варіант Сергія.

Зараз ви читаєте новину «На стіні дев"ятиповерхівки відкрили кросворд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі