субота, 16 серпня 2008 07:06

На Сорочинському ярмарку вдвічі дорожча вода

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Хівря та її чоловік Черевик, герої повісті Миколи Гоголя ”Сорочинський ярмарок”, на запряженому волами возі їдуть у четвер на відкриття Національного Сорочинського ярмарку
Хівря та її чоловік Черевик, герої повісті Миколи Гоголя ”Сорочинський ярмарок”, на запряженому волами возі їдуть у четвер на відкриття Національного Сорочинського ярмарку

У четвер у селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині відкрився Сорочинський ярмарок. Окрім майстрів та підприємств, які торгують своєю продукцією, тут заробляють усі, хто хоче й може.

45-річна Марія Бережна з райцентру Гадяч скаржиться, що вода надто дорога:

— Вобще показилися. Півторалітрова мінєралка по десять гривень. У нас така четвьорку-п"ятьорку стоїть!

На сонці до +40°С, безвітряно. Марія Бережна приїхала на відкриття ярмарку подивитися на президента Віктора Ющенка. Але його не буде. Ющенко хотів приїхати із президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі. Однак через війну на Кавказі поїздку скасували.

Неподалік сцени, звідки замість глави держави ярмарок відкриває губернатор Полтавщини Валерій Асадчев, 55 років, стоять два воли — Гай і Соловей. Обом по 8 років. Важать 1 і 1,2 т.

— Ці воли єдині в Україні, — пояснює доглядач худоби агропідприємства "Великосорочинське" Василь Цись, 58 років. — Воли — це кастровані бики. Вони потрібні тільки на ярмарок. А цілий рік стоять на фермі.

Люди запитують, скільки коштує сфотографуватися з волами — "3 гривні, й хоч п"ять раз клацай". Ще один доглядач худоби 51-річний Василь Муха шепоче кореспондентові "ГПУ", що це вони з колегою на пиво заробляють:

— А так же людей ніхто не заставляє платити — самі питають, скільки давати грошей.

Біля ярмарку на городі вже викопана картопля. На воротах вивіска, що тут можна припаркувати авто — 10 грн за годину. Доба для легковика — 30 грн, для вантажівки — 60 грн. Житло в селі можна винайняти за 50–100 грн за ніч. Готелю в Сорочинцях нема. Лише цього року в центрі села почали зводити комплекс міні-готелів.

— Нам від ярмарку тільки добре — поробили кругом ремонти, полагодили дорогу. У селі мало народних майстрів, тож місцеві заробляють, здаючи житло чи городи під парковку. А деякі їсти варять і продають на ярмарку, — говорить Василь Цись.

На постаменті біля млину нерухомо стоїть дівчина в білій спідниці й бюстгалтері. Відкриті частини тіла зафарбовані в біле. Ірина рекламує підприємство. За 10 год роботи їй заплатили 100 грн. Перехожі, щоб сфотографуватися, кидають гроші в пластиковий стаканчик.

— Уже кілька разів підфарбовували, бо через спеку потію й фарба пливе, — каже дівчина.

Зараз ви читаєте новину «На Сорочинському ярмарку вдвічі дорожча вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі