пʼятниця, 20 червня 2008 07:13

На Полтавщині з голови чоловіка дістали 10-сантиметрового глиста

Минулого тижня з припухлості на голові 40-річного Андрія Івановича з Кременчуга на Полтавщині витягли глиста завдовжки 10 см. Своє прізвище чоловік називати не хоче.

— Ми готувалися до операції по видаленню кісти сальної залози шкіри, — розказує хірург Сергій Рева. — Коли почали оперувати, видалили капсулу, а в ній — щось схоже на нитку. Я ще запитав у пацієнта, чи не робили йому операції. А як розрізали, побачили, що це глист.

Андрій Іванович іще в березні ловив рибу і його покусали комарі.

— У цьому році це вже другий випадок у Полтавській області, — каже Наталія Горбенко з обласної санстанції. — У січні дирофіляріоз (проникнення в організм глистів виду дирофілярія. — "ГПУ") був зареєстрований у Машівському районі. Носіями цього захворювання є собаки. До людини воно передається через укуси комарів.

Глист, або гельмінт, може бути у шкірі та підшкірній жировій клітковині, тканинах очниці та оболонках внутрішніх органів. Перша ознака захворювання — безболісна або болюча пухлина на шкірі та інших тканинах, почервоніння.

— Коли гельмінт попадає в око, у людини з"являється відчуття, ніби щось заважає. На шкірі виникає бугорок розміром 5–14 міліметрів, — веде далі Горбенко. — У таких випадках одразу треба звертатися до лікаря. У разі своєчасного виявлення пацієнта оперують, виймають і нічого страшного для людини немає. Але є підвид, який мігрує по тілу, попадає в серце і викликає клініку, близьку до інфаркту.

З моменту зараження до утворення пухлини проходить зазвичай не менше місяця, а іноді до двох років.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині з голови чоловіка дістали 10-сантиметрового глиста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі