четвер, 13 вересня 2007 07:07

На одеські пляжі привезли новий пісок

Автор: фото: Михайло БАРДІН
  Вантажний корабель голландської компанії ”Ван Оорд” поповнює піском один із одеських пляжів. За 30 років їх майже повністю змили шторми
Вантажний корабель голландської компанії ”Ван Оорд” поповнює піском один із одеських пляжів. За 30 років їх майже повністю змили шторми

Одеське узбережжя вперше за 30 років почали поповнювати свіжим піском. Більшість пляжів опинилися під загрозою зникнення — за кілька десятиліть їх розмило водою.

На деяких пляжах піску зовсім не залишилося — вода підступила під пішохідні доріжки над морем. Тендер на проведення робіт виграла голландська компанія "Ван Оорд", яка намивала масштабні фігурні острови в Арабських Еміратах.

30 років тому, коли в місті вперше створили штучні пляжі, їхня ширина сягала 30 м. Відтоді берег жодного разу не оновлювали. Пісок на деяких пляжах позмивало штормами.

— Якщо пляж має 10–15 метрів, то він за один шторм може взагалі повністю "піти". Тоді він, так би мовити, не тримає пісок, — пояснює Володимир Соколов, начальник управління інженерного захисту території міста й розвитку узбережжя Одеської міськради. — І ось ми дійшли до того стану, що в нас після шторму, який був у березні, 3–4 пляжі просто зникли з поля зору. Щоправда, таких штормів у місті не було 50 років.

Намивання піску запланували на осінь, коли на узбережжі небагато людей. Роботи вестимуть місяць, і зрештою площа одеських пляжів збільшиться майже втричі. Оновлення всіх пляжів завдовжки 15 км коштуватиме Одесі близько 50 млн грн.

Пісок возять вантажними кораблями з піщаного кар"єру в селі Григорівка Одеської області. Для всього узбережжя потрібно півмільйона кубометрів. Причому лише незначну частину піску використають на пляжі — більшість іде під воду.

— Крім того, що ми формуємо пляж над рівнем моря, дуже важливим і складним технічним завданням є формування пляжу під рівнем моря. Щоб це був гладкий, плавний скіс, — пояснює Ігор Тининика, директор українського філіалу компанії-підрядника. — Він необхідний, аби хвиля, коли викочуватиметься на берег, втрачала свою енергію. Природно, ерозія надводного пляжу сповільниться.

Через два роки в Одесі планують створити штучний півострів площею 30 га — під будівництво готелів і розважальних центрів. Вартість цього проекту, за попередньою оцінкою, сягатиме $100 млн. Інвестори, за словами міської влади, вже є.

У місті Южне Одеської області не мають змоги заплатити за судно, яке поновлює пляжі. Тому цього року перед початком сезону 600 т піску завезли вантажівками. Потому розгрібали спеціальними машинами.

У Миколаївському відділі охорони навколишнього середовища кажуть, що міські пляжі в нормальному стані. Мовляв, до них приїздить менше людей, ніж до Одеси. У Севастополі також проблему не вважають нагальною. У місті багато кам"янистих пляжів, які не розмиваються.

Зараз ви читаєте новину «На одеські пляжі привезли новий пісок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі