субота, 21 червня 2008 07:11

На найбільшому в Україні захороненні отрутохімікатів збирають суниці

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  30-річний Василь Гончарук із села Голинчинці Шаргородського району Вінницької області на Джуринському отрутомогильнику збирає суницю. Біля таблички про заборону ходити і палити поблизу могильника — 23-річний Володимир Пустовіт
30-річний Василь Гончарук із села Голинчинці Шаргородського району Вінницької області на Джуринському отрутомогильнику збирає суницю. Біля таблички про заборону ходити і палити поблизу могильника — 23-річний Володимир Пустовіт

У Джуринському отрутомогильнику на Вінниччині 32 роки зберігається десята частина всіх непридатних отрутохімікатів України. Це найбільший склад небезпечних і заборонених пестицидів у Європі. 12 червня в обласному управлінні екології прийняли програму утилізації 1 тис. т пестицидів на 400 складах Вінниччини. Джуринський вирішили залишити.

— Це бомба уповільненої дії, — каже начальник обласного управління екології Олена Яворська. — Коли з десяти областей України в 1974 році почали звозити отрутохімікати, сховище з усіх боків забетонували. Але хто знає, скільки протримається той бетон?

Найближче до могильника розташоване село Голинчинці Шаргородського району. Дорогою через ліс — 8 км.

— Сюди мєсні часто худобу приганяють пастися чи по ягоди ходять. Он, скільки тієї суниці, — показує галявину місцевий житель 30-річний Василь Гончарук. — Але чи можна їх їсти — не знаю. Тут же всьо-таки хімія зарита.

Заросле бур"янами та суницею поле розміром 4 га огороджене колючим дротом. На двох кутках стоять попереджувальні знаки про захоронені отрутохімікати. Екологи стверджують, що сюди було звезено 1024 т заборонених та непридатних пестицидів.

Із трьох боків колючого дроту росте ліс. Із четвертого на полі лежать нещодавно скошені трави.

— На другий рік тут збираються зерно сіяти, — додає Василь. — Землю в оренду віддали. І кому яке діло, що тут захоронене.

Біля колючого дроту в різних кінцях від отрутомогильника вбиті залізні труби. За ними екологи визначають якість підземних вод. Поки що небезпечних речовин не виявили.

— Нам після Чорнобиля посвідчення дали, що ми постійно проживаємо в забрудненій зоні. А потом у всіх забирати стали, а нашому селу лишили. Бо в нас трутомогильник є, — говорить жителька села 44-річна Ніна Гонтарук. — Звідти кілька років назад порошок якийсь добували і ним жуків кропили. То всі жуки повиздихували. А ви думаєте, що люди не помруть від того?

За посвідченням чорнобильця четвертої категорії селяни щороку відправляють своїх дітей на лікування в санаторії. 31-річна Лідія Мудра зауважує, що всі діти в селі хворі:

— У мого сина проблеми з дихальними шляхами, щороку в санаторій відсилаю. Більше ніяких пільг те посвідчення не дає.

Екологи вважають, що в першу чергу необхідно утилізувати пестициди, розкидані по старих складах майже в кожному селі.

— В області тисяча тонн непридатних та заборонених отрутохімікатів розкидана по 400 складах. Саме вони зараз несуть найбільшу небезпеку, — зазначає Олена Яворська. — Є випадки, коли люди беруть хімікати з таких складів і застосовують в себе на городі. Кілька років тому в Барському районі з розібраної з такого складу цегли висипали дамбу. Потруїлося 200 тонн риби. Ще раніше в Теплику викинули пестициди на пасовище і потруїли корів.

Зараз ви читаєте новину «На найбільшому в Україні захороненні отрутохімікатів збирають суниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі