вівторок, 27 листопада 2007 07:04

На міжнародні математичні олімпіади готуватимуть у Вінниці

Автор: фото: Олена ПЕТРИК
  Ігор Кривошея в центрі математичної освіти ”Ліга юних математиків” у Вінниці навчає розв’язувати логічні математичні задачі Яну Хоцянівську та Євгенія Суконнікова. Женя був членом дитячої делегації, що вперше їздила на математичну олімпіаду до Франції. Ян
Ігор Кривошея в центрі математичної освіти ”Ліга юних математиків” у Вінниці навчає розв’язувати логічні математичні задачі Яну Хоцянівську та Євгенія Суконнікова. Женя був членом дитячої делегації, що вперше їздила на математичну олімпіаду до Франції. Ян

45-річний Ігор Кривошея з дружиною Тетяною Збожинською, 43 роки, відкривають у Вінниці центр математичної освіти "Ліга юних математиків". Там готуватимуть дітей і дорослих на міжнародні олімпіади. Почати роботу планують із 1 грудня.

У кімнатах будинку по вулиці Блока, 28 уже стоять парти, стільці, дошки. Подружжя купило все за власний кошт. Учнів планують набирати з усієї України. Нині навчатися зголосилися 30 осіб. Більшість із Вінниці, але є й діти із сусідніх областей. Дівчинка з Києва відвідує школу при Києво-Могилянській академії, але вирішила поглиблено вивчати математику у Вінниці.

— Діти чи дорослі можуть приїжджати у зручний для них день і час. Ми підлаштуємося під них, — каже керівник центру Ігор Кривошея.

— Думали набирати тільки дітей, а в нас хочуть займатися вчителі та методисти, — говорить Тетяна Збожинська. — Молоді педагоги, наприклад, ще не мають досвіду, як працювати з обдарованими дітками. А одна методистка хоче відкрити математичну кафедру.

Центр працюватиме щодня з 9 до 17 год. Навчання платне — 25 грн за заняття.

— Ми б взагалі грошей не брали. Але ж треба заплатити за оренду, купити книги. Нас ніхто не фінансує, — пояснює Ігор Кривошея.

Тетяна Станіславівна має 21 рік педагогічного стажу, її чоловік — 24.

Вони — відмінники освіти України, перемагали на Міжнародних змаганнях із математики, члени Міжнародного математичного комітету, штаб-квартира якого розташована в Парижі. Кілька разів видавали рекомендації до вивчення математики за кордоном. Збожинська — заслужений учитель України.

— І в мене, і в чоловіка математику викладали й батьки, й діди з бабусями. Спільний родинний педагогічний стаж — 400 років, — розповідає Тетяна Збожинська. — І навіть наш син, восьмирічний Михайлик, вже має дві золоті медалі на кубку Європи з математики з розв"язування логічних задач.

Заняття в центрі проводитимуть за сучасними французькими методиками.

— Звертатимемо увагу на вік учнів, досліджуватимемо, що краще в нього працює, мислення чи пам"ять, що він хоче знати в математиці, як часто приходитиме на заняття, — каже Тетяна Станіславівна.

Кращі учні центру їздитимуть на конкурси та олімпіади за кордон. 16-річна Яна Хоцянівська бере участь у таких змаганнях щороку, з п"ятого класу. Має 5 медалей та 30 дипломів. Вона вже записалася до "Ліги юних математиків". Нині ходить на  індивідуальні заняття.

За словами Ігора Кривошеї, в січні його вихованці поїдуть до Франції захищати честь України на Генеральній асамблеї математичного комітету. Потім — на Московську математичну олімпіаду.

Зараз ви читаєте новину «На міжнародні математичні олімпіади готуватимуть у Вінниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі