четвер, 07 березня 2013 00:45

На майдані Незалежності закривають єдиний продуктовий магазин

Автор: фото: Андрій Жигайло
  Магазин “Український хліб” працював на столичному майдані Незалежності з 1950-х років. 9 березня його закривають
Магазин “Український хліб” працював на столичному майдані Незалежності з 1950-х років. 9 березня його закривають

— Я сюда мальчонкой бегал за булками. Это один из магазинов, в котором в 1960-х годах они всегда были. Иногда здесь очередь стояла больше, нежели в гастрономе за водкой или колбасой, — ховає у рукав пляшку горілки Володимир Поліщук, 70 років. Виходить із магазину "Український хліб" на майдані Незалежності. 9 березня його закриють. А відкриють бутик, ресторан або банк.

Хлібний на розі пров. Шевченка та вул. Грінченка з'явився у 1950-х. Називався "Українська паляниця". Щоранку туди завозили свіжу випічку.

— Вы поймите, здесь уникальное место. Где еще в центре можно бутылку купить или хлеб и не стоять в очереди? Вот сегодня ко мне должен приехать давний друг, — озирається. — Здесь свидания назначали когда-то. Звонишь: "Где встретимся?". Почти всегда ответ: "Возле ''Паляницы''. Это как сейчас молодежь встречается возле ''Макдональдса''. Я здесь с женой познакомился. Она приехала по путевке, в очереди встретились.

Скляні масивні двері відчиняються зі скрипом. Біля них стоїть лоток із шаурмою. Магазин займає весь перший поверх будівлі.

Усередині пахне солодкою патокою та дріжджами. Працюють чотири відділи — лікеро-горілчаний, хлібний, м'ясний та галантерея. Найбільша черга у хлібобулочному — десяток літніх людей і працівники сусідніх офісів.

— Ціни трохи завищені, але дешевше, ніж у кіосках. Там пляшка води десятку коштує, — переминається в черзі Інна, 30 років. Працює неподалік.

Приміщення продали два місяці тому приватній компанії. Кому — не розголошують. Продуктовий переїде на сусідню вулицю — Малу Житомирську, зроблять міні-маркет. Теперішнім працівникам запропонували роботу там.

— Я так не привикла. Коли стоїш за прилавком, ти відчуваєш покупця. З ним можна поговорити, обмінятися новинами, познайомитися. А маркет — то все штучне, — говорить продавець Наталія з алкогольного відділу. Протирає на вітрині пляшки з коньяком "Хеннесі" по 170 грн за пляшку. — Ми допрацьовуємо зміну і звільняємося майже всі. Зарплата невелика, а знайти роботу продавця можна всюди. Я цьому магазину 17 год віддала. Обідно, що тут зроблять якийсь банк чи що.

Торік на Хрещатику почали реконструкцію центрального універмагу. А раніше на місці книгарні "Знання" відкрили бутік.

Зараз ви читаєте новину «На майдані Незалежності закривають єдиний продуктовий магазин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі