пʼятниця, 22 червня 2007 07:01

На ліки Олегові Юрченку щороку треба 400 тисяч гривень

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Катерина Ющенко розмовляє з 3-річним Олегом Юрченком з села Війтівка Бершадського району Вінниччини та його батьком у палаті обласної лікарні у середу. Щоб боротися з хворобою Гоше, двічі на місяць дитині потрібно крапати препаратів на 22 тисячі гривень
Катерина Ющенко розмовляє з 3-річним Олегом Юрченком з села Війтівка Бершадського району Вінниччини та його батьком у палаті обласної лікарні у середу. Щоб боротися з хворобою Гоше, двічі на місяць дитині потрібно крапати препаратів на 22 тисячі гривень

Щороку на лікування 3-річному Олегові Юрченку із села Війтівка Бершадського району Вінниччини потрібно 400 тис. грн. У хлопчика хвороба Гоше. Дітей із таким діагнозом в Україні 17, і лише шестеро отримують необхідні медикаменти. Через недугу в них сповільнюється ріст, збільшується печінка та селезінка. У світі на 100 тис. населення з хворобою Гоше народжується одна людина.

У Юрченка недугу діагностували у серпні 2005-го. Тоді він потрапив до лікарні з малокрів"ям та кровотечею. Виявилося, що селезінка у хлопчика становила половину його ваги. Дістати потрібні ліки медикам обласної лікарні вдалося лише через рік. Один флакон коштує 11 тис. грн. Зараз на місяць Олегові таких потрібно два. Окрім самого препарату, купують іще крапельниці, вітаміни, матеріали для перев"язки.

Грошей на ліки у батьків немає. Мати хлопчика, 23-річна Люба, доглядає його 5-річну сестричку Юлю. Батько Сергій, 24 роки, не працює. Раніше відсидів за крадіжку, тепер його ніде не беруть на роботу. Живуть із державної допомоги та вирощують городину.

— Хвороба Гоше — генетична. Це недостатність ферментів, — розповідає завкафедри педіатрії N4 Київського університету ім. Богомольця професор Віталій Майданний, 50 років. — Вилікуватися неможливо, але якщо постійно вживати препарати, то людина живе до 60–70 років.

У лікарні розповідають, що Олег народився з нормальною вагою. Ні в кого в сім"ї недуги більше не виявили. Медики припускають, що структура генів дитини могла порушитися, бо батько часом випиває.

Провідати хлопчика у середу приїхала дружина президента, голова наглядової ради благодійного фонду "Україна 3000" Катерина Ющенко.

Лікарні вона подарувала обладнання для діагностики.

— Ми ніколи б не могли собі придбати такого якісного аналізатора, — радіє головний лікар Тетяна Антонець. — Тепер зможемо діагностувати навіть внутрішньоутробні інфекції.

Олег з батьком саме приїхали на процедури. Катерина Ющенко підходить до малого, однак той тікає від неї за ліжко.

Лікарі розповідають, що коли хлопчика привезли, то через збільшену селезінку  він не міг навіть ходити. А зараз уже бігає. Додають, що зможе хлопчик нормально відвідувати школу й навчатися. На розумовому розвитку хвороба не позначиться — її вдалося вчасно виявити та призупинити. Катерина Ющенко обіцяє допомогти дитині.

У сільській раді про хворобу Олега нічого не знають.

— Там сім"я не дуже благополучна. Бачили, звісно, що діти кволенькі, але що таке — навіть і не думали, — кажуть у сільраді.

Чи збиратимуть серед односельців допомогу для сім"ї, ще не вирішували.

Зараз ви читаєте новину «На ліки Олегові Юрченку щороку треба 400 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі