субота, 02 лютого 2008 07:09

На Личаківському цвинтарі проводять нічні екскурсії

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Учасники нічної екскурсії Личаківським кладовищем проходять повз могилу композитора Станіслава Людкевича
Учасники нічної екскурсії Личаківським кладовищем проходять повз могилу композитора Станіслава Людкевича

Відвідати Личаківський цвинтар у Львові відтепер можна і вночі. Місця поховання  письменника Івана Франка, оперної співачки Соломії Крушельницької та інших видатних людей після заходу сонця покажуть за 50–80 грн.

— Ми почнемо з центральної площі, потім перейдемо до могил польської письменниці Марії Конопніцької, історика Івана Крип"якевича, поета й композитора Володимира Івасюка, — починає екскурсію Михайло Нагай, 38 років, завідувач наукового відділу музею-заповідника "Личаківський цвинтар".

Центральні алеї кладовища освітлені ліхтарями. На пам"ятниках блимають вогники лампадок. Нагай освітлює шлях прожектором.

— На кладовищі близько п"яти тисяч сімейних гробниць, їх будували заможні люди. Гробівці ніхто відкривати не буде — не дозволяє санстанція. Та й згода родини потрібна, — розповідає екскурсовод. — Вони заглиблені в землю до трьох метрів, мають кілька поверхів або ярусів. Домовини в них лише цинкові, запаяні. У 1990-ті роки, коли на кладовищі не було охорони, бомжі витягали їх із гробівців, а на полицях попід стінами стелили матраси й ночували.

Михайло Нагай каже, що наймасивніші гробниці на кладовищі належать монахам. У Львові було багато чернечих орденів — домініканці, францисканці, бернардини. Найбільша гробниця — сестер ордену Ісусового Серця. У ній спочиває 66 сестер. Розрахована на 120 поховань.

Праворуч — родинна гробниця львівського банкіра Едмунда Сверчинського, схожа на сейф.

— Окрім сейфової ручки-замка, тут є один секрет, — веде далі Михайло Васильович. — Бокові колони обертаються навколо своєї осі. Існує легенда, що, прокрутивши їх на певну кількість обертів, можна відчинити склеп. Гробівець розрахований на 12 поховань, але лежить тут лише банкір, бо нібито після смерті рідні забули код, яким його можна відкрити.

Перша нічна екскурсія триває понад годину. Надалі їх проводитимуть двічі-тричі на тиждень по 30–40 хв. Про час домовлятимуться з екскурсантами.

— Якщо будуть охочі прогулятися цвинтарем посеред ночі, то екскурсовод працюватиме в обумовлений час, — зауважує Ігор Гавришкевич, 52 роки, директор "Личаківського цвинтаря". — Коштуватиме екскурсія від 50 до 80 грн на групу. Удвічі дорожче, ніж денна.

На Личакові лежать 400 тисяч чоловік

Личаківський цвинтар заснували 1786 року, коли австрійська влада заборонила ховати людей на старих кладовищах у центрі міста. Його площа понад 35 га.
— У теплі дні Личаківське кладовище було найпопулярнішим місцем після Стрийського парку, — розповідає Михайло Нагай. — Воно розбите на квадрати, алеї тут не перетинаються, як на традиційних цвинтарях. На території Личакова зосереджено, напевно, найбільше у східній Європі некропольної скульптури.
Вважається, що тут поховано 400 тис. людей. 1975 року цвинтар закрили. За радянських часів він перебував у комунальній власності. З 1991-го Личаківський цвинтар оголосили заповідником.

Зараз ви читаєте новину «На Личаківському цвинтарі проводять нічні екскурсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі