понеділок, 16 квітня 2007 07:05

На київському вокзалі закриють метро

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Пасажири на Центральному вокзалі Києва здебільшого дивуються, коли чують про плани мерії вже в середу закрити станцію метро для входу
Пасажири на Центральному вокзалі Києва здебільшого дивуються, коли чують про плани мерії вже в середу закрити станцію метро для входу

Станція київського метро Вокзальна — найбільш завантажена у столиці. Кожного дня нею користуються в середньому 40 тис. пасажирів. Від середи 18 квітня до 27 серпня станція не прийматиме пасажирів в ранкові та вечірні години пік. Ескалатори, які безперервно пропрацювали 10 років, потрібно ремонтувати.

Із 58-річною Вірою Кухар розмовляємо на залізничному вокзалі. Жінка працює нянею у шпиталі Служби безпеки України. Щоранку їздить на роботу з села Брівки Житомирської області. Про закриття Вокзальної чує вперше.

— Катастрофа! Хто це придумав?! — починає хвилюватися жінка. — Дорога займає в мене три години. Я й так встаю о 5.30 ранку і запізнююсь на роботу. На тролейбусах буду добиратись до шпиталю ще годину, а на маршрутки не маю грошей. Що тепер робити? Єдиний вихід — вставати на Караваєвих дачах. Але звідти теж незручно добиратись.

Караваєві дачі — вокзал, на який прибувають приміські електрички. До найближчої станції метро — три зупинки громадським транспортом.

Вокзальна не працюватиме на вхід з 7.00 до 9.30 й із 16.30 до 19.30 (понеділок-четвер), з 7.00 до 9.30 та з 15.00 до 19.30 у п"ятницю та у суботу з 7.00 до 9.00. У ці години до столиці прибувають десятки поїздів та електричок — з Івано-Франківська, Сімферополя, Донецька, Запоріжжя, Вінниці...

На Троєщину таксисти везуть за 80–100 гривень, до центру — за 50–70

— Закриють метро? — дивується 24-річний юрист із Вінниці Артем Артюх. — Я щопонеділка їжджу електричкою до Києва на роботу, прибуває вона о пів на дев"яту.

Найбільше незручностей від ремонту Вокзальної перепаде пасажирам, які добираються до столиці на роботу із передмість, та дрібним підприємцям, які возять до Києва товар.

— Я з Мелітополя приїжджаю, квітами торгую. Як метро закриють, доведеться рідше їздити. З букетами в маршрутку не залізу. Люди там такі, що не пропустять, — каже Людмила Іванова, 68 років.

Якщо електрички зможуть прибувати на інші столичні вокзали, то потяги дальнього слідування приймають тільки на Центральному. Однак в інших містах пасажирів про ремонт, який планується, ніхто не попереджає.

— Хоч би картку повісили на касі, що таке буде, — обурюється 40-річна Марія Лигун, яка зібралася їхати до столиці з Івано-Франківська.

— Нам оголосили ще 11 квітня, — каже старший касир Центрального вокзалу Валентина Зарембицька, 41 рік. — Усюди розклеєні оголошення — на вхідних дверях, на касі, на контролерській будці і на платформах. Ще й диктор оголошує час від часу.

Оголошення про ремонт надруковані на аркушах формату А3 й написані середнім друкованим шрифтом. Пасажири на них не звертають уваги, бо звикли до реклами.

Вокзальні таксисти також не чули про майбутній ремонт. Водії запевняють, що ціни на їхні послуги не зростуть. На Троєщину вони везуть за 80–100 грн, до центру — за 50–70. Таксистів лякає перспектива додаткових автобусів і маршруток — мовляв, стане затісно.

— Тут у години пік плюнути ніде! У кожного водія є своє місце, й ніхто не збирається ним поступатись! — запевняє таксист Віктор Пузол, 45 років.

Пасажирам потягів, які вирішать все таки користуватися метро під час ремонту Вокзальної, до найближчої станції Університет пішки доведеться йти 20–25 хвилин.

Підтримують рішення про ремонт станції тільки провідники поїздів. Більшість із них не кияни, про новину чули від знайомих або від пасажирів.

— Заради такого можна й потерпіти трохи. Я приїжджаю нечасто, буду користуватись маршрутками. У Києві стільки всякого транспорту, є з чого вибрати, — каже провідниця поїзда Київ–Сімферополь Тетяна, 25 років.

Столична мерія обіцяє вже цього року розпочати будівництво другого виходу на станції Вокзальна. За словами начальника київського метрополітену Володимира Федоренка, на будівництво потрібно два роки і 290 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «На київському вокзалі закриють метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі