пʼятниця, 08 серпня 2008 07:02

На хату Володимир Бабенко заробляв шість років за кордоном

Автор: фото надане Володимиром Бабенком
  Володимир Бабенко (праворуч) біля свого зруйнованого будинку в селі Нижній Вербіж Коломийського району Івано-Франківщини. Поруч із ним — сусід
Володимир Бабенко (праворуч) біля свого зруйнованого будинку в селі Нижній Вербіж Коломийського району Івано-Франківщини. Поруч із ним — сусід

У рідні Ометинці Немирівського району Вінниччини 41-річний Володимир Бабенко приїхав у п"ятницю, 1 серпня. Розказував про повінь на Івано-Франківщині. У ніч на 25 липня село Нижній Вербіж Коломийського району змило водою. У річці Прут потонув триповерховий будинок Бабенка. На нього чоловік заробляв шість років за кордоном.

— Вода стала прибувати, а я себе заспокоював, що моя хата на найвищому місці, — крізь сльози розповідає Володимир. — Вирішив не спати цілу ніч. Жінка наварила борщу. Сів до столу. Глянув через вікно, а вода вже під хатою.

Бабенко розстібає верхній ґудзик білої сорочки. Притуляє долоню до горла. Каже — підійшов ком. Довго мовчить, потім іде. За деякий час повертається:

— Нащо мене питати, якщо правди ніхто чути не хоче? По телевізору показують красіво, а про більше мовчать.

Володимир згадує, що встиг зателефонувати по мобільному матері в Ометинці і сказати: "Вже калину затопило". За 5 хв. глянув у вікно — насувалася велика хвиля. Із дружиною ледве встигли вискочити через вікна. Вхопили тільки документи. Вода зірвала навіть бетонні панелі, якими був перекритий будинок.

— Коло мене шість хат пішло під воду, моя сьома. Восьма — висить. Залишилася неушкодженою тільки капличка, там навіть тротуарну плитку вода не зачепила, — веде далі чоловік. — А мій сусід, молодий хлопець, два місяці тому купив хату. У нього тільки три ряди цегли залишилося з одного боку.

Показують у новинах, як лялька плавала в річці. Чого ж ніхто не показав, як мертві діти плили?

До розмови долучається Ганна Голота, сестра Володимира. Вони — двійнята.

— Володя розказав: служба порятунку, ну ці, емчеесівці, буцім рятували. Люди із дерев гукають — зніміть. А вони: "Дасиш 100 гривень, то я тебе зніму". Показують у новинах, як лялька плавала в річці, — говорить жінка. — Чого ж ніхто не показав, як мертві діти плили?

— Да, пливли. Нам термін до неділі дали. Сказали: якщо до 12-ї години дня цифри з убитками не дасиш, то заяви дальше не принімають, — продовжує Володимир Бабенко. — Прийшов у райдержадміністрацію, а там усі кабінети закриті. Вертаюся в сільраду. Там тоже нікого. Знову в район. Кажу секретарші, аби хоч зареєстрували заяву. Знаєте, що мужик один там сказав? Хто тебе сюди звав?! Я його хапнув за барки, струсив.

Із Нижнього Вербежа родом дружина Володимира, 40-річна Марта. Вона за фахом медсестра, працює на ринку приватним підприємцем. Дітей не мають. У родини була квартира в Коломиї. Продали її та три роки зводили свій дім — завершили цьогоріч. Нині Бабенки живуть у Коломиї у Мартиної сестри — шість дорослих і мала дитина в 1-кімнатній квартирі.

У середу Бабенкам сказали, що вони не отримають компенсації за зруйновану оселю: "Не положено — це ваша дача". Бо у чотирьох хатах із семи люди жили як на дачі.

Зараз ви читаєте новину «На хату Володимир Бабенко заробляв шість років за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі