вівторок, 11 вересня 2007 07:06

На "Гуцульській бринзі" продали три тонни сиру

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Юрій Мельничук із міста Косів Івано-Франківської області набирає зі спеціальної діжки бринзу
Юрій Мельничук із міста Косів Івано-Франківської області набирає зі спеціальної діжки бринзу

На фестиваль-ярмарок "Гуцульська бринза" у Рахові на Закарпатті приїхало понад 5 тис. гостей. Про свято, яке приурочують сходженню вівчарів із отарами з полонин, знають у Словаччині, Польщі, Угорщині, Румунії.

Близько обіду в міському парку "Буркут" запалюють вівчарську ватру. По краях майданчика селяни розкладають столи. Викладають у миски сир з овечого молока. Він має різні назви — бринза, вурда, буц.

Кожне село Рахівського району приготувало для фестивалю наїдки та напої.  Посередині на столах — 10-кілограмові груди овечого сиру. Гостей рахівчани  пригощають горілкою-яфинівкою.

— Скуштуйте нашого сиру, — припрошує до столу Олена Прайничук, 65 років, із Лазещини.

Разом із чоловіком Іллею розповідають, як у Карпатах роблять сир.

— На таку десятикілову груду треба 30–40 літрів молока. Додаємо в нього речовини зі шлуночка молодого телятка й відціджуємо.

67-річний Ілля Прайничук відтинає шмат сиру й пригощає туристів із Києва. Дарує їм гуцульську паску — коровай.

— Дведціть п"єть гривень за будь-який сир, — говорить покупцям.

Мельничук із дружиною ціле літо возять до Рахова продукцію вівчарства. Продають вурду, бринзу й простий сир. На фестиваль приїхали втретє.

На ярмарку продають і "коники" — виліплені з коров"ячого сиру невеличкі вироби.

— По дві гривні за штуку, — голосно рекламує Василь Сумарух із села Луги. Крім "коників", він продає й сир. Має під прилавком 200 кг.

Кожен із ґаздів привіз на фестиваль щонайменше 100 кг сиру. До вечора більшість продавців збирають порожні миски: спродали все.

— Нівроку півтора центнера продала днесь, — радіє 75-річна Марія Онопрійчук із Косівської Поляни. — Добре заробила"м — уже маю гроші худобі на зерно. Знаєте ж, бринза дуже корисна, — веде далі жінка. — Бо вівця збирає лише вершки дикоростучих рослин. Вона не пасе, що попало. Тому має енергійне молоко, а від нього — й бринза. Недарма наші діди-прадіди жили по 100 років. Бо не було різної хімії, а лише бринза й сало.

На "Гуцульській бринзі" упродовж дня було продано майже 3 т сиру, бринзи та вурди — м"якого сиру, схожого на італійську мацареллу.

На виході з парку народні майстри продають череси — широкі шкіряні гуцульські пояси, миски для бринзи, ліжники, дзвіночки. Можна було тут придбати бербеницю — музичний інструмент у вигляді діжечки, верхній отвір якої обтягнуто шкірою, вишивані сорочки, різьблені ложки, гребінці тощо.

Зараз ви читаєте новину «На "Гуцульській бринзі" продали три тонни сиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі