вівторок, 03 липня 2018 06:30

На честь Василя Сліпака назвали квіти

Автор: ФОТО НАДАНЕ ГАННОЮ СЧАСНОЮ
  Василь Сліпак був солістом паризької опери ”Бастилія”. Є Героєм України. Нагороду президент вручив батькам загиблого воїна
Василь Сліпак був солістом паризької опери ”Бастилія”. Є Героєм України. Нагороду президент вручив батькам загиблого воїна

29 червня позаторік на окупованому Донбасі загинув 42-річний Василь ­Сліпак— соліст Паризької національної опери. Воював у 1-й штурмовій роті Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Смертельне поранення отримав у бою на Світлодарській дузі.

Сліпак народився у Львові 1974-го. Закінчив львівську консерваторію. Отримав запрошення до Паризької опери. Мав рідкісний голос контратенор — найвищий із чоловічих оперних голосів.

У Франції працював у паризькій опері "Бастилія". На міжнародному фестивалі оперних співаків в Армеле арію "Тореадор" у його виконанні визнали найкращим чоловічим виступом. Улюбленою партією співака була арія Мефістофеля з "Фауста". Тому і вибрав позивний "Міф".

Уперше поїхав на фронт у травні 2014-го. До цього збирав українців Франції на мітинги в підтримку Революції гідності. Брав участь у боях за Донецький аеропорт, Авдіївку й Маріуполь.

Снайпер поцілив у добровольця, коли той стріляв із кулемета. Поховали Сліпака на Личаківському цвинтарі у Львові.

Василь Сліпак — перший доброволець не з силових органів, який здобув звання Героя України. Нагороди з рук президента отримали батьки загиблого воїна.

29 червня у Києві та Львові відбувся 2-й Міжнародний музичний марафон на честь Сліпака. На ньому виступили світові оперні зірки — французькі солісти Перін Медоф, Гоша Ковалінська, Гійом Дюссо та Пабло Вегуліа.

У травні 2018-го у львівській школі №46 відкрили стіну пам'яті Героя України Василя Сліпака. У місті другий рік триває все­український конкурс молодих вокалістів ім. Василя Сліпака.

У Тернополі в мікрорайоні Південний вулицю Проектну 210 назвали іменем Василя Сліпака.

У Києві на розі Андріївського узвозу та вул. Боричів Тік заклали камінь на місці облаштування майбутнього Культурно-мистецького скверу ім. Василя Сліпака. А у столичній консерваторії великий зал носить ім'я Сліпака.

Селекціонер Ігор Хорош із Тернополя вивів новий сорт ірисів і назвав "Василь Сліпак".

Зараз ви читаєте новину «На честь Василя Сліпака назвали квіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі