четвер, 13 грудня 2007 07:11

На Андрія дівчата кидають собаці вареники

Сьогодні православні та греко-католики відзначають день пам"яті Андрія Первозванного. Кажуть, що саме він поширив християнство на Русі.

За біблійною оповідкою, Андрій народився в Палестині в сім"ї галілейського рибалки. Був учнем Івана Хрестителя . Згодом першим пішов за Христом. Через це його звуть Первозванним.

Після Вознесіння Ісуса Андрій проповідував християнство на Сході. Побував і в Україні — в Керчі, Херсонесі, Феодосії та Києві. Стоячи на схилах Дніпра, він сказав, що колись тут буде багато церков. Після того поблагословив місце і поставив хрест.

Вечір на Андрія в народі зветься Андріївськими вечорницями. Колись дівчата з хлопцями збиралися в одній хаті і грали в "Калитку". Великий круглий корж прив"язували до стелі. Кожен по черзі підстрибував і намагався відкусити шмат. Після того хлопці намагалися дістати перстень із дна горнятка з медом. Якщо хлопець діставав його і не намочив губи — це пророкувало щасливе сімейне життя.

Дівчата намагалися передбачити свою долю за допомогою воску. Його розплавляли і виливали в тарілку з водою. Якщо виходила фігура обручки — піде заміж, квіточка — буде дружкою на весіллі, гребінець — ще довго розчісуватиме коси.

На заході України на Андрія дівчата ще досі варять вареники з листочками паперу. На них пишуть імена подружок. Готові вареники кладуть перед собакою. Який перший схопить — та й першою заміж піде.

Зараз ви читаєте новину «На Андрія дівчата кидають собаці вареники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі