четвер, 26 червня 2008 07:02

Музейний комплекс Степану Бандері почали зводити в Івано-Франківську

  Проект майбутнього музейного комплексу Степана Бандери в центрі Івано-Франківська
Проект майбутнього музейного комплексу Степана Бандери в центрі Івано-Франківська

Другий тиждень у центрі Івано-Франківська тривають роботи зі спорудження пам"ятного комплексу провідникові української повстанської армії Степанові Бандері. Меморіал обійдеться в 15 млн грн. Відкрити його мають 1 січня 2009 року — на сторіччя від дня народження полководця.

На Європейській площі, між вул. Бандери і Коновальця має бути зведений 3-метровий бронзовий пам"ятник. У підніжжі розташують музей визвольних змагань. Загальна площа меморіального комплексу сягатиме 560 кв. м.

Цей проект Ярослава Дорошенка з товариства "Ательє архітектура плюс" торік переміг у конкурсі "Як має виглядати майбутній пам"ятник Бандері". Навесні цього року сесія міської ради затвердила план будівництва. Постамент Бандері зробить львівський скульптор Микола Посікіра. Він виготовив постать Івана Франка, яка нині стоїть у центрі Франківська.

— Місце хороше, — запевняє мер Івано-Франківська 43-річний Віктор Анушкевичус. — У цьому районі немає інших пам"ятних споруд, тому музей Бандері тут буде дуже доречний.

Перші роботи почалися 17 червня. За тиждень на обгородженій території провели земляні роботи, заклали основу під фундамент. Щодня тут працюють 30 будівельників. Не відпочивають у вихідні та свята. Роботи хочуть завершити ще до зими.

— До кінця липня маємо завершити залиття фундаменту під колони і підпірні стіни, а з серпня візьмемося за перекриття бруківкою, — говорить виконроб 37-річний Володимир Слободян.

— Якщо такими темпами рухатимемося і дальше, то розраховуємо основну роботу здати до листопада, далі працюватимемо в музеї зсередини, — каже 47-річний Володимир Ковальчук із міської ради. — Важливість цього комплексу відчули представники всіх політичних партій в місті, тому, на щастя, допоки нам ніхто не заважає працювати.

8,5 млн грн на будівництво виділила міськрада, решту збирають міські громадські організації. Нині вдалося назбирати понад 130 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Музейний комплекс Степану Бандері почали зводити в Івано-Франківську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі