пʼятниця, 26 жовтня 2007 07:11

Музей Миколи Щолокова щодня охоронятиме міліція

У місті Алмазна на Луганщині відкрили меморіальний музей Миколи Щолокова, колишнього міністра внутрішніх справ СРСР.

По смерті Леоніда Брежнєва, його, людину з близького оточення генсека, звинуватили в корупції, відправили у відставку й позбавили державних нагород. Не витримавши тиску, дружина міністра Світлана, близька подруга доньки Брежнєва Галини, наклала на себе руки. Через рік, у листопаді 1984-го, застрелився Микола Щолоков.

Музей створили за ініціативою УМВС у Луганській області. Докази про посадові зловживання міністра, жадобу його дружини до діамантів, спогади про бешкети, що влаштовували в Москві Світлана Щолокова та донька Брежнєва, на думку луганських міліціонерів, не варті уваги.

— Хто б там що не казав, проте Щолоков — не засуджений. Микола Онисимович пішов із життя як справжній офіцер, — каже начальник УМВС у Луганській області, генерал-майор Анатолій Науменко. — Коли забрали його ордени, почали утискати його родину, він не міг учинити інакше.

Меморіальний музей відкрили в хаті, де мешкали батьки Щолокова. Сам він тут жив перед війною. Вулиця Барнаульська відтепер носить його ім"я. Тутешні мешканці пам"ятають Щолокова і розказують, як він прокладав дороги, зробив картинну галерею для Стаханівського музею і передав для неї 34 полотна сучасних художників. Згадують, що міністр домігся надання Алмазній статусу міста.

— Багато в нього тут родичів, деякі й досі живуть. Я у його внучки Лілі вихователькою в садочку була, — згадує сусідка Марія Четверякова. — Микола нас не забував. Як приїде, всіх старих знайомих покличе, дасть подарунки, квіти, про проблеми розпитає і завше виконає те, що пообіцяв.

Син Щолокова Ігор живе в Москві. Дізнавшись про створення музею, подарував особисті речі батька: посуд, годинники, мундири, фотографії, а також нагороди.

У реконструйованому дворі будинку облаштували пост — музей безперервно охоронятимуть працівники міліції.

Зараз ви читаєте новину «Музей Миколи Щолокова щодня охоронятиме міліція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі