пʼятниця, 19 листопада 2010 07:30

Мусульмани принесли в жертву 12 баранів та трьох биків

Автор: фото: Микола Рябченко
  Мусульмани розрубують м’ясо та кістки баранів та биків, яких зарізали 17 листопада в Маріуполі на Донеччині
Мусульмани розрубують м’ясо та кістки баранів та биків, яких зарізали 17 листопада в Маріуполі на Донеччині

"За традицією, жертвують найкращих тварин, — говорить темношкірий мусульманин Юсуф. — Не можна брати сліпих чи калічених. Якщо в барана зламаний ріг чи обрізане вухо, такий теж не годиться".

Він з одновірцями у Маріуполі під час свята жертвоприношення Курбан-Байрам зарізав 12 гладких баранів та трьох биків. Худобу привезли на площу перед мечеттю. Перед тим як забити, її валять на землю головою до Мекки — священного міста в Саудівській Аравії.

Чоловіки ріжуть баранів зі словами "Бісмілляхy", що означає "в ім'я Аллаха". Кров спускають. М'ясо рубають на невеликі шматки. Священник — імам — стежить, аби кістки не були великі. Просить розрубати на менші, щоби було зручніше готувати. Складають шматки по 1,5–2 кг у пакети і розкладають на застеленій поліетиленом траві.

— Третину м'яса, за традицією, треба з'їсти самим, третину віддати бідним сусідам та родичам, а ще третину тим, хто просить милостиню, — говорить голова мусульманської общини Рустам Ельхан. — Ми третину м'яса віддамо сиротам у дитбудинок "Сонечко", третиною поділимося з бідними, які прийдуть до мечеті. Решту заберуть віряни.

Охочі підходять і беруть пакети з м'ясом. Кілька чоловіків стоять із плакатами.

— На них ми написали імена тих, хто дав нам гроші на це свято, — говорить імам маріупольської мечеті Махмуд Озсу. — Це жителі Туреччини, які вже не перший рік допомагають. Також кошти передає управління у справах релігій у Туреччині. За мусульманською традицією, пророк Мухаммед установив, що мусульманин, котрий має 595 грамів срібла (коштують 2532 грн. — "ГПУ"), які може витратити без шкоди для сім'ї, має принести жертву.

Мусульмани принесли в жертву 12 баранів та трьох биків
Зараз ви читаєте новину «Мусульмани принесли в жертву 12 баранів та трьох биків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі