пʼятниця, 17 серпня 2007 07:10

"Мушкетери" спалили Білгород-Дністровську фортецю

Кілька тижнів в Одеській області диміла національна пам"ятка Білгород-Дністровська фортеця ХV–ХVІІ століття. 26 липня її підпалила російська кінокомпанія під час зйомок сцени пожежі у продовженні фільму "Три мушкетери".

Першими помітили сполох співробітники експедиції Інституту археології, які проводили розкопки поряд із фортецею. У своєму акті вони зазначили, що місцеві жителі бачили, як стіни вежі N 30 палали, обкладені багатометровими джгутами з горючою сумішшю. Після цього почали повільно тліти дерев"яні колоди всередині вежі. Їх виготовили в кінці XV століття з середземноморського дубу. За день вигоріло три яруси дерев"яних внутрішніх конструкцій.

— Тривалий процес горіння призводить до руйнації вапнякових брил, які під впливом вогню втрачають свою структуру, — каже "ГПУ" історик Павло Тимчишин, 57 років. — Загасити це дуже важко. Треба повністю перекрити доступ кисню всередину стіни. І гасити не водою, а іншими спеціальними рідинами. Речовина, якою скріпляли камінь, від вогню перетворюється у вапно. Тобто фортеця може просто впасти.

У Міністерстві з надзвичайних ситуацій заперечують, що вежа горіла. В Одеському управлінні охорони культурної спадщини теж сказали, що ніякої пожежі не було.

— Розмови навколо пожежі у фортеці розцінюю, як провокацію, — каже начальник управління Наталія Штербуль. — Під час зйомок там постійно чергували пожежники. У той день я персонально відвідала фортецю. Ніякої пожежі там не було.

Білгород-Дністровська фортеця Акерман є одним із найкращих об"єктів фортифікаційного мистецтва Середньовіччя. Зараз місцева реставраційна служба намагається заліпити цементом дірки від вигорання. Місцеві жителі кажуть, що це влада боїться за свої місця і тому швидко замальовує сліди.

Зараз ви читаєте новину «"Мушкетери" спалили Білгород-Дністровську фортецю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі