пʼятниця, 20 липня 2018 05:51

Можуть закрити єдину в Україні Школу кобзарів

"Закривають єдину в Україні Школу кобзарів в селі Стрітівка", — повідомив у "Фейсбук" актор і режисер 62-річний Олександр Ігнатуша.

Офіційна назва навчального закладу — Стрітівський педагогічний коледж кобзарського мистецтва. Знаходиться в Кагарлицькому районі на Київщині.

— Новину почув від друга — письменника Василя Трубая, — розповідає Ігнатуша телефоном. — У коледжі навчається його син. Представники адміністрації телефонували студентам і їхнім батькам. Казали, що заклад припиняє роботу — нікому навчатися на першому курсі. Потім у коледжі від цих слів відмовилися. Можливо, так хотіли привернути увагу до нестачі абітурієнтів. Цьогоріч заклад продовжує існування, але нічого не відомо про наступний. Щоразу вступників дедалі менше. Усі зацікавлені в збереженні єдиної в Україні кобзарської школи. Однак її треба зробити престижною. Дирекція не робить для цього достатньо. Повинні рекламувати себе, шукати обдарованих дітей і мати чим зацікавити їх.

— У нас недобір студентів. Проте про закриття навчального закладу не йшлося, — каже заступниця директора коледжу Олена Мартинюк, 37 років. — Маємо регіональне замовлення на перший курс — 12 студентів. За два тижні від початку вступної кампанії отримали лише дві заяви. Повідомили про це студентам старших курсів, їхнім батькам. Ті почали бити на сполох, ніби коледж припиняє роботу. Із уст в уста — й історія обросла домислами. На цей момент отримали п'ять заяв. Чекаємо на абітурієнтів до 25 липня. Чи матиме коледж перший курс, сказати зможемо лише наприкінці серпня. Тоді завершиться вступна кампанія.

Усього в коледжі навчається 21 студент. Після випуску отримають дипломи молодшого спеціаліста за спеціалізацією "Народні інструменти".

— Наші випускники працюють вчителями музики в загальноосвітніх школах, викладачами в музичних, — додає Мартинюк. — Дехто став артистом Національної капели бандуристів, Академічної чоловічої хорової капели імені Льва Ревуцького, Державного театру оперети.

— Дирекція коледжу ставила питання про приєднання до інших навчальних закладів, — розповідає Віра Рогова, 53 роки, із департаменту освіти Київської ОДА. — Могли знову стати відділенням більшого педагогічного коледжу. Такі є в Білій Церкві, Богуславі. Студенти відмовилися. Без їхньої письмової згоди це зробити неможливо. Згідно із законом, мають закінчувати той вищий навчальний заклад, до якого вступали. Говорити про закриття коледжу можна тоді, коли там не залишиться жодного студента. Проблема з наповнюваністю — через зниження інтересу до закладів І–ІІ рівня акредитації й вузьку спеціалізацію. Обдарованих дітей ще треба зуміти знайти. Утримання коледжу є недешевим. Викладати туди приїжджають із Києва заслужені бандуристи. Навчання одного студента коштує 156 тисяч гривень на рік. Але в таких питаннях не можна зводити все до грошей.

Стрітівський педагогічний коледж кобзарського мистецтва заснували 1989-го з ініціативи письменників Бориса Олійника й Олеся Бердника. До 1997 року був підрозділом Богуславського педагогічного училища.

Зараз ви читаєте новину «Можуть закрити єдину в Україні Школу кобзарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі