четвер, 08 квітня 2021 00:51

Мову дозволяють учити після уроків

26-річна Аліса Деркач торік відвела дочку в перший клас у школу Алупки.

— Ми хотіли, щоб доньку навчали кримськотатарської, — розповідає Деркач. — Але перед початком навчання вчителька роздала всім батькам заяву. Там просили обрати "рідну російську мову". Батьки не сильно розбираються в суті питання, підписали.

Так погодилися, що дітей навчатимуть російською. А рідну — українську чи кримськотатарську — можуть вчити факультативно після уроків.

— Тобто втомлені 6- і 7-річні першокласники мають обрати — йти додому обідати чи вчити мову, — продовжує. — Звісно, вони оберуть перший варіант. А якщо й підуть, то на уроках їх вчать не української чи кримськотатарської мови, а розповідають про національні костюми чи страви. Вони й так це знають.

Аліса Деркач спочатку не підписала заяву.

— Тоді мене викликали в школу на бесіду з директором, — додає. — Говорили спокійно, але давили психологічно. Зрештою, таки змусили підписати заяву, щоб кримськотатарську мову вилучили з програми. Я не могла ризикувати дитиною.

Каже, що в подібну ситуацію потрапили її знайомі з Сімферополя і Євпаторії. Вони теж підписали заяви.

Зараз ви читаєте новину «Мову дозволяють учити після уроків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі