вівторок, 12 липня 2016 06:20

Московський проспект перейменували на Степана Бандери

Проспект Московський у Києві перейменували на честь лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери. Це рішення 7 липня підтримали 87 із 97 депутатів Київради. Ввечері після голосування Дмитро Гордон (самовисуванець. — ГПУ) відкликав свій голос.

— Думал, что пункта о Бандере там нет. Поэтому вначале проголосовал "за". Но когда понял, что он таки был, написал заявление и отозвал свой голос. Попросил засчитать его как "против" с формулировкой, что проспекта Бандеры в Киеве быть не ­должно. Я был единственным депутатом, ­который так сделал, — каже Гордон.

— Це помилка і дурість, — говорить письменник Андрій Бондар, 41 рік. — Ця постать досі викликає в нашому суспільстві різні думки. Також це прямий шлях до конфронтації з поляками, які переживають чергове загострення своїх образ через річницю Волинської трагедії (обопільні етнічні чистки українського і польського населення між Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. — ГПУ). Таким чином ми втратимо ­адвоката України у світі. Наслідки цього кроку можуть бути вельми неприємні для всієї країни і її громадян.

— Ми з сусідами повинні мати взаємну повагу. Зауваження щодо того, як українці ставляться до своєї історії, неприпустимі, — каже 38-річний Володимир В'ятро­вич, директор Інституту національної пам'яті. — Звичайно, поляки мають право на свій погляд на українську історію. Так само, як і ми — на польську. Але з української сторони не було ніколи жодних зауважень щодо вшанування польських героїв, роль яких в історії України абсолютно негативна. До того ж Степан Бандера не має жодного стосунку до польсько-українського конфлікту. На той час він був у концтаборі.

Московський проспект простягнувся на 4 км від Куренівської й Кирилівської вулиць до Московського мосту в Оболонському районі. Із1976-го по 2004 рік він називався просп. Червоних козаків.

Також депутати Київради змінили назву вул. Баумана у Шевченківському районі — на Януша Корчака (польський педагог і письменник. Загинув під час Другої світової війни у концтаборі "Треблінка", зайшовши разом із дітьми до газової камери. — ГПУ). У Печерському районі вул. Кутузова — на Генерала Алмазова (генерал-хорунжий Української народної республіки. — ГПУ), вул. Суворова — на Михайла Омеляновича-Павленка (генерал-полковник армії УНР. — ГПУ), пров. Кутузова — на Євгена Гуцала (український письменник. — ГПУ).

Перед голосуванням відбулися громадські обговорення усіх пропозицій про перейменування на веб-порталі міськради. Їх погодили всі профільні комісії.

Єдині, кому через перейменування треба змінити документи, — це юридичні особи. Ця процедура для них безкоштовна, пояснюють в Інституті національної пам'яті. Фізичні особи-підприємці змінюватимуть свою адресу в Єдиному держ­реєстрі також безкоштовно. Жителям того ж проспекту Степана Бандери спеціально змінювати документи не треба — старі залишаються дійсними. Зробити це доведеться, якщо людина захоче продати, подарувати або передати нерухомість у спадок. У документах нового власника вкажуть змінену назву. Дані в паспорті можна поміняти тоді, коли це буде зручно власникові.

Зараз ви читаєте новину «Московський проспект перейменували на Степана Бандери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі