пʼятниця, 15 вересня 2017 05:45

Московський патріархат поширює цінності "русского мира"

У школах окупованої Горлівки викладатимуть християнську етику. Вчителів готуватимуть представники Української православної церкви Московського ­патріархату (УПЦ МП).

— Митрополит Горлівський і Слов'янський УПЦ МП Митрофан (Нікітін) благословив проведення підконтрольним йому духовенством курсів підготовки вчителів, — каже координатор групи "Інформаційний опір", 45-річний ­Дмитро ­Тимчук. — ­Цього року предмет викладатимуть у 39 школах Горлівки. У супровідній записці вказано, що так УПЦ МП поширює цінності "русского мира" серед молоді.

У травні 2015-го лідер бойовиків 41-річний Олександр Захарченко заявив про офіційне визнання чотирьох конфесій: православних Московського патріархату, римо-католиків, мусульман та іудеїв. Решту віднесли до "сектантів".

Торік у січні біля греко-католицького храму Покрови Пресвятої Богородиці в Куйбишевському районі Донецька пройшла акція протесту проти "сектантських організацій". Участь узяли півтисячі осіб. Більшість підвезли автобусами. Було чимало школярів.

— Учасникам видали плакати, — згадує Ігор Яців, керівник департаменту інформації УГКЦ. — "Нет сектам в ДНР", "Греко-католическая церковь — пособник антиреспубликанской деяльности", "Прекратите преследование православных христиан!", "Скажем "нет" вере, благословляющей войну на Донбассе", "ДНР — территория без сект". Серед звинувачень були "финансирование от ЦРУ", "обработка молодежи", "шпионаж".

Греко-католицькі священики 2014-го отримали від бойовиків розпорядження покинути територію. Однак багато хто залишився з парафіянами. Сім'ї евакуювали. Їм погрожували, але без активних дій. Нещодавно з Росії пішла хвиля злісних публікацій про УГКЦ. Церква в Донецьку й інших містах знову стала об'єктом нападів. Це все — одна операція проти нашої церкви, — вважає священик.

— Ми документуємо порушення прав ­людини на Донбасі з самого початку конфлікту, — каже право­захисниця Світлана Зачко із "Центру громадянських свобод". — Їх багато. Однак релігійних переслідувань не помічали, доки самі не поговорили з жертвами. 14 травня з організацією "Міжнародне партнерство з прав людини" підготували про це доповідь для іноземних дипломатів. Стало гірше, коли Рада церков України прийняла звернення про підтримку її територіальної цілісності. Це викликало у бойовиків агресію.

Українці — дуже толерантні. Релігійних конфліктів на Донбасі практично не виникало. ­Віруючими вважають себе 67 відсотків. Ще 14 не визначилися з конфесією. Найчисленніша церква на Донеччині — УПЦ МП. Має 762 організації. Протестантських церков — 601. Саме їх найбільше утискають.

Провідники "русского мира" масово грабували храми різних конфесій. Захоплювали будівлі, переслідували священиків. Особливо активні — козаки "Всевеликого війська Донського" і "Російської право­славної армії" 46-річного Ігоря Гіркіна. У Слов'янську ті викрали і вбили чотирьох членів євангельської Церкви Преображення.

У травні 2014-го в Донецьку 60 різних релігійних організацій об'єдналися у молитовному марафоні. У центрі міста встановили намет, де цілодобово молилися про мир і єдність в Україні. Не приєдналася лише УПЦ МП. Бойовики розірвали намет, зірвали прапори. На переговори з ними пішов протестантський пастор Сергій Косяк. Його побили й напівживого викинули на вулицю. Заарештували 14 священиків — організаторів акції. Їх допитували, били, знущалися. Пастора Олександра Хомченка вивезли в сусідню Макіївку. Отцю Тихону з УГКЦ не дали приймати ліки. Має діабет. Подібних прикладів — чимало.

Більшість отців мусили покинути окуповану територію. Решта проповідують і служать таємно, у квартирах, — кажуть правозахисники. — Відтоді політика російських ставлеників щодо віруючих не змінилася.

— Бойовики проводять зі священиками бесіди і закликають до лояльності. Днями "комітет із питань релігійних об'єднань народної ради ДНР" обговорював "розробку державної експертизи при реєстрації релігійних організацій у ДНР". Так тиснуть на протестантів, — каже Дмитро Тимчук. — Водночас адміністрації окупантів у Горлівці дали вказівку всіляко сприяти місцевій єпархії УПЦ МП в отриманні земельних ділянок і будівель.

"Почему мы должны молиться за Украину?"

Сайти бойовиків поширили заяву представників УПЦ МП з нагоди святкування річниці Хрещення Русі.

"… предстоятель УПЦ митрополит Онуфрий благословил всех верующих в День Крещения Руси молиться за Украину. Призвал прочесть 12 раз "Отче наш" и "Господи помилуй нас, прости наши грехи и благослови Украину и народ наш миром". Почему мы должны молиться за Украину? Она расстреливает уже четвертый год из всех видов вооружения верующих Донбасса", — обурюються на сайті Луганської та Алчевської єпархії УПЦ МП.

Зараз ви читаєте новину «Московський патріархат поширює цінності "русского мира"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі