середа, 13 квітня 2011 04:15

Мощі з Ватикану привезли в срібній скрині

— За совєцьких часів як та церква була закрита, то великі біди траплялися. Вода підходила — хати топила, блискавки били. А тепер Матір Божа нас хоронить. Відколи церква запрацювала — хіба легенький вітерець дує, а більше ніц, — 63-річна Віра Журавецька з села Улашківці Чортківського району на Тернопільщині йде крутою стежкою від своєї хати до монастиря отців Василіан.

7 квітня, на Благовіщення, у монастирську церкву Різдва Божої Матері з Ватикану передали мощі Івана Хрестителя.

Віра Журавецька стає навколішки перед подвір'ям монастиря. Молиться біля великого розп'яття, цілує ноги скульптурі Христа.

— То ми дуже щасливі в Бога. Мали чудотворну ікону Івана Хрестителя. А тепер маємо ще і його мощі.

У церкві також є чудотворний образ Матері Божої.

— Той образ мене саму справив, — продовжує Віра Журавецька. — Я з першим чоловіком розійшлася, бо дуже пив. Жила сама в селі, дочку ростила. Молилася до Матері Божої, щоб дала мені когось у поміч. І що ви думаєте, найшла людину. Слава Богу, побудувалися, вже троє внуків маю.

Розповідає, що старшій онуці ікона святої Марії допомогла вступити на безкоштовне навчання до вузу.

— Її батько до Матінки Божої на коліна вклякав, сильно молився, щоб дочка гарно поступила. Але перше прийшов лист, що є тільки платні місця. Уже поїхали платити. Але сталося чудо — не змогли гроші здати в касу, бо якраз перед нами вона закрилася. А потім виявилося, що звільнилося одне державне місце, і вона якраз на нього попадає.

У полудень на монастирському подвір'ї папський канонік 61-річний Іриней Білик виносить срібну з позолотою скриню. Передає її настоятелю церкви 64-річному Теодозію Крецулу.

— Тільки не треба робити фотографії знизу, — застерігає священик, який проводить сповідь. — А то можете в жінок щось не то сфотографувати. Ми сваримся з такими, які одягаються неналежно, але все одно такі находяться.

Один зі служителів монастиря виносить розкладний стіл і викладає ікони, брошури та статуетки. На листку з копією чудотворної ікони Матері Божої напис: "10 гр. Купляйте. Матінка Божа вам допоможе!".

Мощі Івана Хрестителя, окрім Ватикану, є в трьох країнах — Сирії, Чорногорії, Греції. В Україні частини руки Івана Предтечі зберігаються в райцентрі Бережани, також на Тернопільщині.

7 липня, на свято Івана Хрестителя, мощі відкриють для огляду.

За радянської влади в монастирі жили трактористи

Монастирському комплексу в Улашківцях 700 років. Церква отримала статус духовної спільності з базилікою Санта Марія Маджоре в Римі, однією з чотирьох резиденцій Папи Римського. Відпуст в Улашківцях прирівнюють до ватиканського.

За переказами, один чи двоє відлюдників оселилися тут 1315-го. Видовбали для життя печери в скелі над річкою. Колись під скелею була церква. XVIII ст. звели новий храм на горі.

За радянських часів монастир передали моторно-тракторній бригаді. У келіях жили молоді трактористи, тут-таки з'явився клуб. У церкві облаштували зерносховище, а в підсобному приміщенні — магазин і генделик.

Зараз у монастирі живуть п'ятеро монахів. За обителлю закріпили 87 га землі. Обробляти їх допомагають парафіяни.

 

Зараз ви читаєте новину «Мощі з Ватикану привезли в срібній скрині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі