вівторок, 18 вересня 2018 00:25

Моряки третій місяць живуть на кораблі

Із 24 липня за 6,5 км від Одеси стоїть корабель "Волзький-33" з екіпажем на борту. Судно не має права заходити в український порт, бо його власник не перерахував Україні кошти за відкриття морського кордону. Це обов'язковий платіж, який роблять судновласники, заходячи в порти будь-якої держави.

В екіпажі 12 людей — вісім українців і чотири росіянина. У них закінчилися харчі.

— Моряки в стресовому стані. Пригнічені та знесилені, — говорить капітан корабля Руслан Лісіцин, 39 років. — Багатьом потрібна медична допомога. Їжа вже закінчилася. Кухар готує останнє, що можна знайти — картоплю, горох. Через те, що власник не заплатив за відкриття кордону, нам не мають права передавати харчі з берега. Такий закон.

Із моряками ніхто не підтримує зв'язок уже понад тиждень. До цього представники власника обіцяли вирішити ситуацію.

— Ми вийшли без вантажу ще 14 липня з порту в Туреччині, — продовжує капітан. — Отримали листа від власника з наказом іти в Одесу. Мовляв, там отримаємо зарплату й заміну. Морякам заборгували за півроку. Судно в аварійному стані, бо потрапляли в шторм. Будь-якої миті можемо залишитися без струму. Наді­слали листа на берег із проханням нам допомогти. Але відповіді немає.

Також екіпаж звернувся до профспілок моряків, благодійних організацій і юристів. Просять допомогти зв'язатися з власником корабля.

"Волзький-33" перевозив морем сухі вантажі. За документами корабель належить громадянину Панами. За домовленістю з ним, судно використовувала російська компанія "Волгадон". Там заявляють, що не відповідають за корабель. Відмовилися від співпраці з його господарем.

Зараз ви читаєте новину «Моряки третій місяць живуть на кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі