середа, 27 червня 2018 07:55

Мільйону українців підвищать пенсії

У липні набувають чинності законодавчі зміни в різних сферах. Найбільше торкнуться пенсійного та соціального забезпечення. Почне діяти правило округлення сум у чеках при розрахунках у магазинах. У Києві проїзд у комунальному транспорті подорожчає до 8 грн.

Майже одному мільйону людей підвищать пенсії.

— Розмір мінімальної виплати зросте з 1373 до 1435 гривень, — каже віце-прем'єр Павло Розенко, 47 років. — Розмір пенсії кожного громадянина розраховується за новою формулою. Залежить від страхового стажу та розміру заробітної плати за час праці.

— Політики кажуть про перерахунок ­пенсій. Але не наголошують, що лише на 62 гривні і тільки тим, у кого мінімальна, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Решті додадуть по 2–3 гривні. Люди розцінюватимуть це як знущання. Ситуація абсурдна, бо прожитковий мінімум становить 1,7 тисячі гривень, а мінімальна пенсія — менша. Держава визнає, що прожити на неї — неможливо. Однак люди умудряються виживати. Реальний прожитковий мінімум має становити близько 6 тисяч гривень.

Чергове підвищення пенсій заплановане на 1 грудня.

У липні з 1700 до 1777 гривень зросте прожитковий мінімум.

На однакову суму збільшаться соціальні виплати матерям-героїням, інвалідам I, II, III груп, особам, які втратили працездатність — із 1373 до 1435 грн.

1 липня Національний банк почне виводити з обігу монети номіналом 1, 2, 5, 25 коп. При розрахунку в магазинах запрацює правило заокруглення сум у чеку. Від 1 до 4 копійок — у бік зменшення, від 5 до 9 копійок — збільшення.

— Знецінення гривні призвело до логічного результату. В обігу залишать тільки монети номіналом 10 і 50 копійок, — каже економіст Андрій ­Новак, 45 років. — Це — нормальна світова практика.

Також Нацбанк запустить автоматизовану систему обробки банкнот. Вона розпізнаватиме зношені чи непридатні до використання гроші.

Лікарням, які уклали договори з Національною службою здоров'я, почнуть платити кошти з бюджету за тарифом 370 гривень за кожну людину, яка підписала угоду.

Додатково матимуть по 240 гривень за пацієнтів, що живуть на території обслуговування лікарні, але ще не обрали медика.

"Заклади, які тільки готуються підписати договори з НСЗУ, у третьому кварталі матимуть фінансування за принципом медичної субвенції (грошова допомога із держбюджету. — ГПУ), — пояснює виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, 55 років. — Наша мета — всі лікарні первинної допомоги повинні мати договори зі службою здоров'я до кінця року. Також є неправдою інформація, що люди, які до 1 липня не підписали декларацію, отримуватимуть лише невідкладну допомогу. Обирайте лікарів спокійно".

Із 2 липня змінюються реквізити бюджетних рахунків для сплати податків, зборів і платежів до державного та місцевого бюджетів.

— Зміни насамперед стосуються підприємців. Мають уточнити нові реквізити, щоб не здійснювати неправильні платежі.

Економічні експерти кажуть, що курс національної валюти протягом липня коливатиметься в межах 25–27,5 гривні за долар.

— Президент, парламент і уряд мають проводити реформи. Але часу на них до виборів — майже не лишилося, — каже фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 38 років. — Золотовалютних резервів вистачить для утримання курсу гривні у вказаному коридорі до президентських виборів. Потім, напевне, буде знецінення гривні.

Зараз ви читаєте новину «Мільйону українців підвищать пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі