пʼятниця, 19 липня 2019 06:45

"Мікрохвильовку чекали більше місяця"

— В небольших городах ДНР массово закрывают магазины электроники. Предприниматели не могут платить налоги и аренду. Из-за этого местные вынуждены ездить в Донецк или заказывать по интернету, — розповідає 34-річна Тетяна Миронова з окупованого Харцизька Донецької області.

Електроніку в окуповані райони завозять із Росії, підконтрольних Україні територій і доставляють поштою з Китаю.

— Нам везуть техніку найгіршої якості, — продовжує Тетяна. — Я беру собі в Маріуполі. Раз на півроку їжджу туди, скупляюся. Недавно купила блендер за 250 гривень. У Харцизьку такий коштує дорожче. На пунктах пропуску за малогабаритну техніку не чіпляються. Але чек зберігаю. Іноді знайомі просять щось привезти. Не відмовляю. Беру за це 50 гривень.

До окупації посилки людям доставляли оператори "Укрпошта", "Нова пошта", "Інтайм". З 2014 року вони не працюють. У відібраних відділеннях "Нової пошти" бойовики заснували компанію "Наша почта". Вона доставляє товари з неокупованої України, Росії, анексованого Криму й Китаю.

— Можна відправляти посилки "Новою поштою" у відділення номер два у місті Волноваха. Це за 60 кілометрів від Донецька, — каже 29-річний Максим Горбань із Бердянська Запорізької області. — Там їх забирає жінка-посередник, переправляє в Донецьк. Я так відправляв родичам мікрохвильовку. Заплатив за пересилку до Волновахи, родичі віддали посереднику 615 гривень. Мікрохвильовку чекали більше місяця.

За ноутбуками та комп'ютерами мешканці окупованих територій їздять у підконтрольні Україні міста. Тут вони удвічі дешевші.

— Син закінчив школу. Для навчання в університеті потрібен ноутбук, — каже 46-річна Ірина Максименко із Тореза. — Ми об'їздили торговельні центри Донецька, знайшли "Асус" за 11 тисяч гривень. В українських інтернет-­магазинах такий коштує шість із половиною тисяч. Ми замовили поштою, ще 500 гривень віддали на дорогу до Волновахи і назад.

2016 року в Донецьку закрили завод із виробництва холодильної техніки "Норд". Президент групи "Норд" Валентин Ландик продав свою частку російській компанії "Діорит-Техніс", яка є офіційним представником техніки "Норд" у Росії. Виробництво холодильників відновили, найдешевший продають за 4 тис. грн.

— У Донецьку завод працює на половину потужності. Час­тина людей звільнилася, інша переїхала в Україну, — розповідає 47-річний Михайло Марченко із Донецька. — 2015 року "Норд" випустив 163 тисячі холодильників — удвічі менше, ніж до окупації. Їх експортують у Росію та постачають по магазинах техніки тут.

Смартфони та планшети донеччани замовляють із китайських інтернет-магазинів.

— У кожному торговельному центрі продаються "Айфони", — каже 23-річний Владислав Вознюк із Макіївки. — Їх привозять із Китаю через Росію. Часто в упаковках продають телефони, які були побиті й відремонтовані. Покупцям цього не кажуть. Такі можуть працювати, як нові, або ж поламатися на другий тиждень.

13 колишніх магазинів техніки "Фокстрот" працюють на території окупованої частини Донецької області. Після окупації мають назву "Фокс".

До виготовлених у Росії телевізорів немає деталей

Мешканці окупованої частини Луганщини частіше купують вживану ­техніку. Шукають її в соціальних мережах або на ринках.

— Брат шукав телевізор. Знайшов на ринку російський "Рубін", — каже 39-річний Олег Сідяченко із Луганська. — Віддав вісім тисяч гривень. Протягом двох років щомісяця відкладав на нього по 350 гривень. Але він зламався. Брат пішов до продавця, той порадив везти телевізор у сервісний центр у Росії. Добре, що місцевий майстер зробив.

— Виготовлені в Росії телевізори та холодильники краще не брати, — каже 52-річний Володимир із окупованого Алчевська. — Вони ламаються, запчастин нема. А от міксери, електрогрилі та чайники можна купувати. Якість середня, але якщо зламається, то можна поремонтувати. Жінці на день народження купив міксер "Аксінья" за 400 гривень. Працює третій рік.

Зараз ви читаєте новину «"Мікрохвильовку чекали більше місяця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі