вівторок, 25 вересня 2012 00:15

Микола Наконечний загинув у день народження своєї матері

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Микола Наконечний навчався на третьому курсі Харківського університету повітряних сил. Вступив до вузу із другої спроби
Микола Наконечний навчався на третьому курсі Харківського університету повітряних сил. Вступив до вузу із другої спроби

22 вересня на військовому аеродромі в місті Чугуїв на Харківщині о 12.32 впав військовий літак Л-39. Пілот 21-річний Микола Наконечний загинув. На місце одразу вилетіло керівництво Повітряних сил України.

— Это чрезвычайное событие. За все время независимости впервые упал военный самолет и впервые погиб пилот, — каже Дмитро Горбунов, офіцер регіонального медіа-центру Міністерства оборони.

Військові загородили вхід до аеродрому. Він на території військової частини за великим парканом. Вряд стоять невеликі Л-39, пофарбовані в колір хакі.

Микола Наконечний навчався на третьому курсі Харківського університету повітряних сил. Це був його перший самостійний політ.

— Літак після зльоту виконував набір висоти з більшим кутом атаки. Керівник польотів дав команду зменшити кут. Але курсант — по засобах об'єктивного контролю видно реакцію ручки управління — трохи віддав від себе ручку управління, а потім знову взяв. Після чого літак почав завалюватися на праве крило. Зіштовхнувся з землею і потім уже загорівся, — виходить до преси з опущеною головою командувач Повітряних сил Юрій Байдак, 57 років. — Ми вибачаємося перед батьками за те, що не змогли зберегти життя курсанту. Керівник польотів давав йому команду на катапультування, але льотчик не… він боровся за літак.

Обгорілого пілота витягали з літака без свідків.

— Я бачив фото. Це жахливо, — ділиться Дмитро Горбунов. — Купа згорілого металу.

Інструктор 41-річний Євген Дьяков, який готував Миколу Наконечного, також не піднімає обличчя.

— В те взлеты, которые выполнял курсант со мной, нареканий совершенно никаких не было, — розводить руками. — То есть, он все выполнял четко, грамотно, без отклонений. Мы в пятницу налетали с ним девять полетов. И все он делал правильно. В общей сложности это был его 72-й полет. Почему так произошло в субботу, пока объяснить не могу.

У неділю військові розшифрували чорні скриньки літака. Імовірною причиною падіння називають помилку пілота.

На другий день до університету з села Іскрисківщина Сумської області приїхала мати загиблого Олена Наконечна, 56 років. У суботу в неї був день народження.

— Чекала на звісточку від сина, а подзвонили його начальники. Сказали: нема сина, — втирає очі хустиною висока сива жінка в чорній сукні. — Коля з дитинства мріяв стати льотчиком. Із першого разу не вступив. По здоров'ю пройшов, а математику завалив. Пішов рік відучився в Харківському аерокосмічному університеті. На другий рік вступив, але краще б не взяли його.

Зараз ви читаєте новину «Микола Наконечний загинув у день народження своєї матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі