середа, 04 червня 2008 07:06

Микола Євтухов урятував двох товаришів після вибуху в шахті

Автор: фото надане прес-службою Мінвуглепрому
  У день аварії на шахті ”Краснолиманська” Микола Євтухов з міста Красноармійськ на Донеччині вийшов на свою соту нічну зміну
У день аварії на шахті ”Краснолиманська” Микола Євтухов з міста Красноармійськ на Донеччині вийшов на свою соту нічну зміну

— Спочатку не зрозумів, що сталося, хотів бігти до виходу. В очах мутніло і крутилася голова, у закладених вухах свистіло. Навколо стовпом стояв пил, суцільна сіра пустеля перед очима. Трохи далі лежали тіла товаришів, — згадує російською 20-річний Микола Євтухов із міста Красноармійськ на Донеччині.

23 травня на глибині 845 м у тупиковому вибої шахти "Краснолиманська" в місті Родинське на Донеччині працювали 14 шахтарів. Раптом стався викид вугілля і породи. Серед гірників вижили троє. Микола Євтухов урятував двох товаришів: 44-річного Володимира Журавського та 47-річного Василя Хандашка. Упродовж тижня рятувальники знайшли тіла дев"яти шахтарів, ще трьох дістали в понеділок.

Чоловік згадує, як отямився після вибуху. Облив одяг на грудях водою з пляшки, яку завжди брав із собою. Закрив одягом ніс і пішов шукати товаришів.

— По світлу коногонки (ліхтарик на касці. — "ГПУ"), яка ще не згасла, знайшов Володимира Журавського. Він лежав непритомним на боці, обличчям у мокру землю, повністю засипаний пилом, — розповідає шахтар. — Хотів припідняти його, але руки не слухалися. Тоді стягнув із нього респіратор і посадив спиною до стіни. За метрів півтора-два обличчям униз лежав Василь Хандашко. Я витягнув його з-під пилу, зняв респіратор і посадив поряд із Володимиром Федоровичем.

Потім Євтухов побачив ще одного гірника — Олександра Амельяненка. Доповз до нього, але витягнути з-поміж труб не зміг. Далі сам знепритомнів і отямився вже в медпункті.

— Я розумію: якби не Коля, ми задихнулися б у респіраторах або захлинулися б у брудній шахтній воді, — каже Володимир Журавський. — Пам"ятаю, як в очі врізала пилюка, а потім накотився величезний стовп пилу. Ударив, наче смерч. Від цього в мене підкосилися ноги і я кудись провалився.

Нині троє врятованих гірників лікуються в Донецькій лікарні профзахворювань. Їм виводять із крові метан, насичуючи її киснем.

Микола Євтухов вивчився на підземного машиніста. На "Краснолиманській" торік проходив практику, а потім підробляв учнем гірника. Працювати на шахті прохідником почав півроку тому. 23 травня в нього була сота нічна зміна.

Олександр Горобець із Міністерства вугільної промисловості каже, що Євтухову мають дати за мужність орден. Грошової премії не буде.

Десятикласникові-рятівнику дали телевізор і телефон

30 травня рятувальники в Миколаївській області нагородили 16-річного Володимира Папахомова, десятикласника Новосафронівської загальноосвітньої школи. 8 квітня цього року він витягнув із палаючої квартири в Миколаєві двох чоловіків. Під час свята останнього дзвоника в школі Володимиру подарували телевізор і мобільний телефон. У сім"ї їх не було.
Якщо Володимир після закінчення школи захоче вчитися на рятувальника, обласне управління МНС обіцяє допомогти.

Зараз ви читаєте новину «Микола Євтухов урятував двох товаришів після вибуху в шахті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі