середа, 13 червня 2007 07:01

Метрову змію піймали в дитячому садку

  Працівник харківського зоопарку тримає на руці полоза, якого впіймали у дитячому садку №450. Припускають, що змія втекла з чиєїсь квартири, бо такі в Україні водяться лише в Криму. Полози не отруйні, але агресивні
Працівник харківського зоопарку тримає на руці полоза, якого впіймали у дитячому садку №450. Припускають, що змія втекла з чиєїсь квартири, бо такі в Україні водяться лише в Криму. Полози не отруйні, але агресивні

"У середу я вийшла вивісити випрану білизну, і ледь не перечепилася через метрову зміюку. Вона звернулася калачиком і грілася на сонечку, — розповідає 43-річна Тетяна Молоткова, працівниця харківського дитсадка N450. Заклад розташований у спальному районі міста — Олексіївці.

Жінка одразу покликала вихователів та завідуючу. Усіх дітлахів, які якраз були на прогулянці, забрали.

Рептилія злякалася галасу. Доки приїхали рятувальники, вона переповзла у підвал, де зберігають овочі.

— Ми не знали, що то за змія. Вона могла бути й отруйною. Тому вирішили не спускатися за нею, а дочекатися, доки сама знову вилізе на сонечко, — розповідає Олег Карабут із Держінспекції громадянського захисту. — Почекали до вечора, та й розійшлися.

Змія виповзла лише наступного дня, у четвер. Першою її побачила кухарка, що прийшла за картоплею на сніданок. Покликала колег, знову подзвонили до рятувальників.

Цього разу ловити рептилію допомагали працівники тераріуму харківського зоопарку. Там вона й житиме.

— Це був молодий полоз, — розповідає директор закладу Олексій Григор"єв. — Дорослі такі сягають більш як два метри у довжину та з кулак завтовшки. Це найбільша змія Європи.

Полози не отруйні, однак агресивні. Якщо гадюка при небезпеці намагається сховатися, то полоз кидається. Причому вкусити намагається в обличчя. Отрути в зубах цих змій немає, однак вони переносять інфекції, які можуть викликати зараження крові.

У природі такі полози, за словами біологів, мешкають в тепліших регіонах. В Україні їх можна зустріти лише в Криму.

Спійманий полоз, швидше за все, утік із чиєїсь квартири. Місцеві жителі кажуть, що десь у сусідньому з дитсадком будинку мешкає колекціонер-натураліст. Проте, якщо він захоче повернути плазуна до своєї колекції, йому його не віддадуть. Бо тримати таку рептилію в квартирі небезпечно.

Подібний випадок стався в Харкові наприкінці травня. Тоді жителька міста знайшла яскраву змію вранці на кухонному столі. Пізніше з"ясувалося, що це був маїсовий полоз. Він водиться переважно в країнах Латинської Америки. Змія була геть змучена. Очевидно довго повзала комунікаціями будинку. Власника так і не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Метрову змію піймали в дитячому садку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі