четвер, 13 листопада 2008 19:14

Метро їздитиме з інтервалом у 15 хвилин

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Працівники київських транспортних підприємств у середу під час демонстрації біля будівлі Кабінету Міністрів
Працівники київських транспортних підприємств у середу під час демонстрації біля будівлі Кабінету Міністрів

Профспілки Київпастрансу та столичного метрополітену погрожують сьогодні, 14 листопада, зупинити рух громадського транспорту в місті.

Обидва комунальні підприємства почали погрожувати страйком після заяв Кабінету Міністрів, що ціни на перевезення людей у столиці потрібно зменшити. У середу зранку керівники метрополітену та Київпастрансу, який відповідає за рух автобусів, тролейбусів та трамваїв, привели майже 2 тис. пікетувальників до будинку уряду на вул. Грушевського. "Не провокуйте нас до радикальних дій!", "Безпека пасажирів метрополітену — під загрозою!" — такі гасла тримали люди.

— А ви чули? Літвінов нам пообіцяв, що підніме зарплату в п"ять разів, — розповідає колегам працівниця Київпастрансу. Сергій Літвінов — заступник начальника цього підприємства.

Людмила Полив"яна, 46 років, працює обхідником колій на станції метро Оболонь. Щомісяця має 23 нічні зміни, заробляє 2 тис. грн. Каже, за ніч проходить тунелями підземки 5 км. Молодь не піде працювати в метро за такі гроші, переконана жінка.

— Уряд хоче вернути проїзд у метро по 50 копійок? А що таке зараз тих 50 копійок? Туалет і той коштує гривню. Якби люди бачили, по чому їздять вагони, то навіть не заходили б у метро. Рейки почали тріскатися, а замінювати нічим. Аби тріщини не розходилися, ми змазуємо їх креозотом, — розповідає  "ГПУ" Полив"яна.

У середу й четвер керівники транспортних профспілок не розголошували інформацію про те, як саме зупинятимуть перевезення.

— Страйкуватимемо відсотків на 90. Як? Будемо рекомендувати машиністам, аби не сідали за несправний транспортний засіб, — пояснює "ГПУ" Олександр Мозолевич, голова профспілки Київського метрополітену.

— Наші трудові колективи поки що не приймали рішень, аби повністю зупинити громадський транспорт. Людям усе ж треба доїхати на роботу, — каже Тетяна Баранова, 34 роки, працівник профспілки Київпастрансу.

Машиністи, водії та кондуктори розповіли трохи більше про варіанти зриву пасажирських рейсів. Кілька станційних працівниць метро кажуть, що їхнє керівництво має намір випустити в години пік у п"ятницю менше потягів. Та збільшити інтервал їх руху — до 15 хв. Нині потяги курсують через 50 с — 1 хв. 20 с.

Микола Балацький, 72 роки, керував столичним метрополітеном із 1985-го по 2002-й.

— У метро зараз їздить половина киян. Щоб уникнути ранкових перевантажених мостів і кілометрових черг на всіх перехрестях. Важко уявити, якщо воно припинить возити пасажирів. Куди їх діти? Тоді в місті настане параліч. Думаю, цього не допустять, — каже Балацький.

— П"ятниця стане тяжким днем для Києва. Востаннє наземний громадський транспорт столиці не працював навесні 1993-го, але метро їздило. Тоді було таке, що люди ходили містом три тижні пішки. Що буде зараз, важко прогнозувати, — розповідає "ГПУ" голова громадської організації "Кияни за громадський транспорт" Михайло Барашков.

Іван Салій, 65 років, протягом 1999–2003-го керував усім столичним транспортом. Він переконаний, що транспортного колапсу в Києві не станеться:

— Думаю, міська влада дійде згоди з урядом. А взагалі, що думали київські чиновники? Що вони зроблять проїзд по 2 гривні і всі повинні бути щасливими?

4 листопада 2008-го мерія столиці підвищила ціну на проїзд у міському транспорті з 0,5 грн до 2 грн. Талони, куплені в кіосках на автобусних, тролейбусних і трамвайних зупинках, коштують 1,5 грн.

Прес-служба Кабінету Міністрів назвала пікет транспортників у середу "проплаченою акцією клану Черновецького". Студент Андрій, йдеться у повідомленні прес-служби, зізнався, що отримав 150 грн за участь у демонстрації "під прапорами столичного голови" Леоніда Черновецького.

Зараз ви читаєте новину «Метро їздитиме з інтервалом у 15 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі