четвер, 13 грудня 2007 07:10

Метан на Засядька вибухнув через іскри

Комісія з розслідування причин аварії на шахті ім. Засядька в Донецьку оприлюднила дві найімовірніші причини вибуху метано-повітряної суміші.

— Можливо, це сталося через іскри електромеханічних механізмів, або ж іскра вилетіла з пошкодженого кабелю, — кажуть у Державному комітеті з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. — Метан міг накопичитися через розкол ґрунту. Або ж просіла покрівля у 13-й східній лаві.

Нині шахта ім. Засядька не працює. Рятувальники продовжують затоплювати аварійну ділянку 13-ї східної лави. Її глибина — 1078 м. Поки що затопили половину. Роботи залишилося на п"ять діб.

Після трьох аварій на шахті Засядька, 18 листопада, 1 та 2 грудня, загинуло 106 осіб: 101 гірник та п"ять рятувальників. Тіла 10 гірників після першого вибуху досі залишаються під землею, оскільки до них не можуть дістатися. У лікарнях — 127 шахтарів.

26 листопада Держпромнагляд почав перевіряти безпеку на шахтах, які працюють на глибині більш як кілометр. Уже перевірили 103 копальні. Роботу 20 припинили.

— Найчастіші порушення на шахтах — відсутність систем, які повідомляють про аварії, та контролю за газовим станом і провітрюванням гірничих виробок, — зауважують у прес-службі Держпромнагляду.

В Україні діють 357 шахт.

Зараз ви читаєте новину «Метан на Засядька вибухнув через іскри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі