Ексклюзиви
пʼятниця, 29 лютого 2008 07:12

Мер Черкас почепив на дверях антикорупційну табличку

  Сергій Одарич пропонує повісити подібні таблички усім чиновникам
Сергій Одарич пропонує повісити подібні таблички усім чиновникам

"Увага! Територія вільна від корупції. Тут хабарів не беруть" — така табличка з"явилася на дверях приймальні мера Черкас 40-річного Сергія Одарича. Пластикову вивіску синього кольору він пропонує почепити й іншим чиновникам і долучитися до акції "Корупції — СТОП".

Проект започаткував місяць тому черкаський прес-клуб. Нині виготовили перші таблички. Крім таких, як у мера, є ще написи: "Хабарів не беру і давати не раджу", "Здаю сесію, а не на сесію". Їх поширюють по навчальних закладах, лікарнях, владних структурах. На них вказано телефони міліції, за якими можна поскаржитися на хабарників. Установи, що відмовляться чіпляти вивіски, вважатимуться "територією підвищеного ризику". Наприкінці проекту, через три місяці, їх список оприлюднять.

— Чиновники не вимагають хабарів, а ставлять перепони в оформленні документів. Своїми відстрочками, затягуванням справ доводять людину, що вона змушена платити. Інакше питання, яке можна вирішити за два тижні, тягнеться з півроку, — розповідає черкащанин Микола Іванович. Прізвища не називає. — Я найчастіше купляю якісь подарунки до тисячі.

— За те, що мені виділили землю для заправки, тепер вся родина того чиновника бере безкоштовно бензин. Відмовити не можу, бо ще хочу одну заправку робити, — говорить інший підприємець.

Сергій Одарич на запитання, чи є корупція в міськвиконкомі, відповідає: "Думаю, що вона присутня". Каже, йому пропонували "домовитися" при вирішенні земельних питань, але до конкретних сум не дійшло, бо він одразу відмовився.

Черкаські підприємці розповідають, найбільш корумпованими є установи, де вирішуються земельні питання. Зазначають, що на отримання документів у міськвиконкомі та правоохоронних органах беруть від сотні до півмільйона доларів. "Хоча дехто по знайомству може відбутися й шоколадкою".

Кажуть, у минулі роки, до приходу Одарича, в приймальні однієї з таких земельних установ стояв фікус. До начальника можна було потрапити, лише коли під нього покладуть суму з кількома нулями. За цим слідкувала окрема людина.

Щоб дитину без проблем влаштувати в дитсадок, платиш завідувачці. Щоб випускник став студентом, наймаєш приватним репетитором викладача вузу. $2 тис. за рік занять — і він гарантує безкоштовне місце. Для батьків це дешевше, ніж вчити дитину на платній основі.

"Ціна" пологів у черкаських лікарнях, крім офіційного внеску — приблизно 1000 грн. Півтора року тому "такса" була 800 грн. У поліклініках дають координати потрібних лікарів. Коли настає час народжувати, до медика телефонують, і він приходить навіть не в свою зміну. Розповідає, кому саме і скільки ще потрібно дати.

Ініціатори проекту "Корупції — СТОП" сподіваються, що таблички спинятимуть охочих давати і брати хабарі.

— Глупості ето всьо! Хто брав, той і з табличкою брать буде, — впевнений 63-річний Василь Куций. Він прийшов до міськвиконкому за дозволом на встановлення автономного опалення. — Кажуть, люди винні самі в корупції, бо дають. Та неправда! Якби вони рішали вопроси без хабарів, то хто б їм давав? А це так: на дверях "не беру", а за дверима — давайте.

— Якийсь дитячий садок, — говорить виконувач обов"язків мера Рівного Юрій Торгун, 45 років. — Чиновник має бути передусім чесним перед собою. Взагалі, зло породжує той, хто приходить із хабаром. Уже потім той, хто бере.

— Це чистої води популізм. Чи є табличка чи ні — яка різниця? Захочуть, візьмуть і без цього, — каже Максим Ровенський із Донецької міськради.

— Необов"язково говорити, що "ці руки нічого не крали". Треба на ділі показувати, — переконує 49-річний Віктор Ожогін із міськради Дніпропетровська.

Зараз ви читаєте новину «Мер Черкас почепив на дверях антикорупційну табличку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути