субота, 15 грудня 2007 07:15

Медики знаходять у креветках до 11 мг миш"яку на кілограм (норма - 2 мг)

Санітарні лікарі Полтавщини минулого місяця знайшли в креветках важкий метал миш"як. Вони вибірково перевірили 210 продуктових магазинів, супермаркетів та складів оптової торгівлі в п"яти найбільших містах та семи райцентрах області.

Медики відібрали 46 зразків креветок. У тридцяти з них виявили до 2 мг миш"яку на кілограм. А в шістнадцяти — від 2,2 до 3,9 мг. Найбільше небезпечної речовини було у Кременчуці — 11 мг. Серед виробників — торгові марки "Мерісол", "Сірена", "Кароліна", "Ґрінленд".

— При аналізі результатів досліджень у нас виникла проблема нормування вмісту миш"яку в креветках, — розповідає головний санітарний лікар області Валентин Шаповал, 66 років. — За держстандартом України, в кілограмові креветок допускається лише два міліграми миш"яку, а в Європі — п"ять міліграмів.

У двох кременчуцьких супермаркетах заборонили продавати 7,5 кг креветок через відсутність документів про безпеку та якість.

— Миш"як може потрапити до морепродукту через воду або планктон, — каже Наталія Соколова з Полтавської обласної санітарно-епідеміологічної станції. — У незначних кількостях він не шкодить здоров"ю людини. А коли його вміст перевищує норми, то це може призвести до отруєння. Спершу в людини виникає нудота та блювота, пронос, головний біль.

Завдання перевірити торгові точки, де продають морепродукти, обласним санстанціям дало Міністерство охорони здоров"я. Раніше київська громадська організація "Експерт" виявила перевищений вміст миш"яку в креветках десяти торгових марок у столичних магазинах.

Зараз ви читаєте новину «Медики знаходять у креветках до 11 мг миш"яку на кілограм (норма - 2 мг)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі