четвер, 22 жовтня 2020 07:56

Медики обиратимуть, кого лікувати, при 20 тисячах хворих щодоби

Автор: GETTYIMAGES
  Медпрацівники у захисних костюмах допомагають літньому чоловікові зайти в терапевтичне відділення лікарні імені Іллі Мечникова у Дніпрі 19 жовтня. Там госпіталізують хворих на коронавірус або тяжких пацієнтів із підозрою на недугу
Медпрацівники у захисних костюмах допомагають літньому чоловікові зайти в терапевтичне відділення лікарні імені Іллі Мечникова у Дніпрі 19 жовтня. Там госпіталізують хворих на коронавірус або тяжких пацієнтів із підозрою на недугу

Українська медична система витримає 10 тис. нових хворих на коронавірус щодоби, якщо ця кількість буде рівномірно розподілена по державі. Медперсоналу не вистачатиме, коли додаватиметься по 11–12 тис. інфікованих.

— Буде тяжко, якщо всі нові пацієнти перебуватимуть в одному з регіонів. Наприклад, у Харкові чи Києві, — говорить головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, 40 років. — Ситуація з коронавірусом у країні значно складніша, ніж раніше. Але в березні наша медична система не витримали б і тисячі нових хворих щодоби.

У Міністерстві охорони здоров'я розробили план дієздатності медичної системи. Містить чотири рівні епідемічної небезпеки.

— Перший — коли кількість нових випадків не перевищує 5–7 тисяч за добу, як зараз, — говорить міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років. — При другому рівні передбачаємо по 8–10 тисяч інфікованих. Таке може бути найближчими тижнями. Тоді збільшимо кількість місць у лікарнях для коронавірусних хворих до 52 тисяч і почнемо готуватися до відкриття госпіталів. Збільшимо кількість медпрацівників за рахунок залучення з інших відділень та укладення контрактів.

При третьому рівні в Україні буде 11–15 тис. хворих на добу. Повернуть жорсткий карантин і запустять польові госпіталі. Мобілізують усіх медпрацівників.

— Ресурси системи охорони здоров'я вичерпаються при четвертому рівні, коли буде майже 20 тисяч випадків на добу, — додає Степанов. — Тоді визначатимемо — кому першочергово надавати медичну допомогу.

За останні дев'ять місяців із медзакладів Києва звільнилися понад 7 тис. людей. Половина з них — технічні працівники. Подібна ситуація в інших лікарнях країни. Найбільша нестача фахівців на Харківщині.

— У Харкові "чорна зона" — заповненість ліжок 100-відсоткова, — каже завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії Володимир Корсунов, 58 років. — Не зайняті лише місця в дитячій інфекційці й у відділенні акушерства. В коридорах поставили б ліжка, але там немає доступу до кисневої терапії. Не один тиждень поспіль змушені вибирати тих, хто перспективніший для одужання.

По Україні середня заповненість ліжок хворими на коронавірус становить 62%.

— Медична система пристосовується до нових навантажень. Колапс відкладається, — каже колишній директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта, 51 рік. — Треба лише скласти план перерозподілу медиків. Хто не лікує ковід — повинен долучитися. Це має забезпечити місцева влада.

До роботи з хворими можна залучати випускників медичних університетів, як це було в Європі. В Італії у час пікових навантажень працювали навіть лікарі-пенсіонери, а до державних закладів повертали медиків із приватних клінік.

В Україні неправильно організовують надання медичної допомоги на місцях. Через це пацієнтів із супутніми хворобами можуть не класти в лікарні, додає Курпіта.

— Натомість госпіталізують людей, які можуть відновлюватися вдома. Це стається через тиск на медиків.

При симптомах коронавірусу потрібно телефонувати до сімейного лікаря. За потреби він направить до пацієнта медичну бригаду, що проведе тестування.

— Якщо лікар не відповідає, слід набирати гарячу лінію МОЗу. На його сайті вказані номери для кожної області, — говорить інфекціоніст з Івано-Франківська Сергій Федорків, 27 років. — Можна телефонувати на гарячу лінію свого медзакладу. Вона менш завантажена.

На 21 жовтня в Україні інфекцію підтвердили у 315 826 людей. Вилікувалися 132 219 осіб, померли — 5927. Найбільше хворих у Харківській області та Києві — 29 559 та 31 310.

2714 анестезіологів надають зараз допомогу хворим на коронавірус. Також задіяні майже 15 тис. лікарів інших спеціальностей, каже президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров.

Зараз ви читаєте новину «Медики обиратимуть, кого лікувати, при 20 тисячах хворих щодоби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі