середа, 28 серпня 2019 06:36

Медичну реформу призупинили

В Україні призупинили проведення медичної реформи. 1 липня мав стартувати її другий етап, однак його відклали до 2020 року через неготовність лікарень. Виділений на це 1 млрд грн спрямували на забезпечення закладів первинної допомоги.

1 липня мала запрацювати програма "Безкоштовна діагностика". Вона передбачала 56 обстежень: шість видів ультразвукової діагностики, п'ять видів рентгена, чотири види біопсії, тести на виявлення серцево-судинних хвороб, ендоскопічні дослідження стравоходу, шлунка, нирок, сечового міхура. Оплачувати ці послуги мали за електронним направленням.

— Безкоштовна діагностика є частиною медичних гарантій, які повинен схвалити новий уряд, — каже 36-річний Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров'я. — Ми вирішили поки що не запускати в запланований час. Бо виникла потреба виконати додаткову роботу.

Реформування вторинної ланки медицини стосується надання спеціалізованої допомоги. Вона розподілятиметься на екстрену і планову. Щоб відвідати спеціаліста, необхідно мати направлення від сімейного лікаря. Фахівця обиратиме пацієнт. Держава не платитиме за стоматологічні послуги та санаторії. За безкоштовною діагностикою можна буде звернутися до діагностичних центрів, які підписали договір із Національною службою здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Медичну реформу призупинили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі