вівторок, 28 листопада 2017 07:40

"Машина була припаркована на тротуарі. Перехожий застрибнув на капот"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.glavcom.ua
  Експерт із питань урбаністики ­Григорій ­Мельничук: ”Люди чинять ­самосуд, бо немає ­відповідальності за порушення правил паркування”
Експерт із питань урбаністики ­Григорій ­Мельничук: ”Люди чинять ­самосуд, бо немає ­відповідальності за порушення правил паркування”

Треба повернути евакуатори й створити муніципальну поліцію

На Лук'янівці, в одному з центральних мікрорайонів міста, 22 листопада водій БМВ припаркував авто на смузі громадського транспорту й пішов у супермаркет. Заблокував рух семи трамваїв та автобуса. Коли повернувся, пасажири витягли його з іномарки й побили.

— У місті стали частіше розправлятися з такими водіями. Називають їх "героями парковки". Раніше авто просто переносили, щоб звільнити дорогу. Тепер б'ють водія або псують машину, — розповідає 33-річний Григорій Мельничук, експерт із питань урбаністики.

Які бувають випадки "народної помсти"?

— Якщо автомобіль залишають упритул до входу в під'їзд будинку чи на газоні, можуть викинути зверху сміття, подряпати. Недавно на Мінському масиві за таке підпалили "Фольксваґен". До цього машину забруднили використаним підгузком. Була припаркована на тротуарі. У подібній ситуації перехожий застрибнув на капот, потоптався.

У чому причина такої агресивної поведінки?

— Люди наважуються на це від безсилля. Бо немає відповідальності за порушення правил паркування. Залишати свої автомобілі на смугах громадського транспорту, тротуарах заборонено. Але патрульні не штрафують водіїв, автомобілі не забирають. Вони майже годину їдуть на виклик, доки затор простягається на кілометри.

Самосуд виникає і від недосконалих законів. Найгірше, що такий спосіб боротьби підтримує більшість киян, заохочують його в соцмережах.

Чи були випадки, коли учасників такої помсти карали?

— Ні. Зазвичай поліцію в таке не вплутують.

Як вирішити проблему?

— Створити муніципальну поліцію. Верховній Раді треба внести зміни до закону про місцеве самоврядування, Кодексу про адмінпорушення та ще низку документів.

У муніципальній поліції Німеччини працюють здебільшого літні жінки. Слідкують за порушеннями правил паркування, благоустрою, курінням у громадських місцях. Вони фотографують, наприклад, неправильно залишене авто, виписують адмінпротокол, прикріплюють його до лобового скла і йдуть. Якщо порушник не сплачує штраф, на адресу прописки надсилають повідомлення від суду. У скандальних ситуаціях муніципальний поліцейський викликає патруль.

Треба повернути евакуатори. Це звільнить дороги від транспорту і збільшить надходження в місцевий бюджет.

Збільшення кількості парковок покращить ситуацію?

— Ні. Водії звикли залишати авто, де їм хочеться. За кордоном, якщо все забито, їдуть далі, доки не знайдуть вільного місця. Або ставлять на платній стоянці й добираються громадським транспортом, на таксі чи пішки.

Зараз ви читаєте новину «"Машина була припаркована на тротуарі. Перехожий застрибнув на капот"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі