середа, 16 січня 2013 05:45

"Мало вірю в те, що за пам'ятник візьмуться"

— Степан Бандера чітко говорив про те, що ставлення українців до представників інших націй, які живуть з нами й разом з нами будують Україну, має бути побратимське. І таке воно було. Враження, що українці — антисеміти, світові хочуть нав'язати євреї типу Коломойського та Пінчука — власники корпорацій, що п'ють кров із народу, в тому числі із самих євреїв. Звичайно, до таких людей побратимського ставлення бути не може, — говорить 41-річний Дмитро Ярош, провідник організації "Тризуб" ім. Бандери.

Напередодні Нового року "тризубівці" сказали, що споруджуватимуть у Тернополі пам'ятник бійцям жидівського куреня, які воювали у складі Української Галицької армії 1919-го.

— Єврейський фонд Візенталя вніс "свободівців" Олега Тягнибока й Ігоря Мірошниченка до списку найбільших ворогів єврейського народу. Ми не "Свободі" помагаємо. Хочемо не дати загнати країну в стійло антисемітизму. Бо українців поставили в один ряд з екстремістами, які хочуть фізичного знищення Ізраїлю, — розповідає Ярош.

"Тризубівці" планують оголосити рахунки, на які збиратимуть кошти, та запропонувати попередній ескіз пам'ятника.

— В Україні здавна вживали слово "жид" і ніхто на нього не ображався. Я розумію, що й "Слава Ісусу Христу" можна часом сказати так, що за це хочеться зуби вибити. Але якщо ми казатимемо з повагою: "Слава жидам — борцям за державність української нації", то це не буде образливо нікому, — розказує голова "Тризуба".

— Я мало вірю в те, що за пам'ятник візьмуться. Виглядає, як пуста піар-заява. Дав би Бог, щоб я помилявся, — каже 48-річний Ігор Банзерук, голова тернопільської обласної організації "Єврейська община". — Минулої осені біля Тернополя пам'ятник розстріляним євреям свастиками і помадою пообмальовували. Де тоді "Тризуб" був? Чого вони тоді не відреагували? Ті ж націоналісти при владі в місті, то хай би шось для живих євреїв перше зробили. Наша організація 20 років по орендованих приміщеннях збирається. Тільки ремонт зробимо — зразу виганяють.

У міськраді говорять, що про ідею пам'ятника чули та за потреби підтримають.

— Головне, щоб була добра ініціатива й організація знизу. Бо в Тернополі громадські організації багато пам'ятників запланували — генералу Тарнавському, жертвам операції "Вісла". Але віз застряває на етапі збору коштів, — розповідає 55-річний Олександр Смик, начальник управління культури міськради.

Зараз ви читаєте новину «"Мало вірю в те, що за пам'ятник візьмуться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі