вівторок, 25 січня 2011 00:15

Макіївці не пускають дітей до школи

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Криміналісти та вибухотехніки оглядають приміщення торговельного центру ”Голден Плаза” в місті Макіївка
Криміналісти та вибухотехніки оглядають приміщення торговельного центру ”Голден Плаза” в місті Макіївка

На світанку 20 січня в центрі міста Макіївка Донецької області вибухнули дві радіокеровані бомби. Першу заклали в телефонну кабінку біля торговельного центру "Ґолден Плаза", другу — у сміттєву урну біля входу в держпідприємство "Макіїввугілля".

— Рвонуло у 4.20, — каже господиня одноповерхівки на вул. 250 років Донбасу. Дощана огорожа її будинку межує з "Ґолден Плазою". — Там за 2 метри газова труба. Ще повезло, що її не зачепило.

За кілька годин дорогу між центральним ринком Макіївки і "Ґолден Плазою" перекривають. Людей не пускають у підземні переходи. Експерти в гумових рукавицях порпаються в уламках.

Між місцями вибухів — 700 м. Фасад "Макіїввугілля" обвалився, вилетіли шибки з п'яти поверхів 7-поверхівки. Міліціонери обгороджують підходи червоно-білою смугастою стрічкою. З Центрально-міського райвиконкому виводять розгублених відвідувачів.

— Жертв немає, але не виключено, що це теракти, — пояснює прес-офіцер СБУ Донецької області Олександр Балабанцев.

Між "Макіїввугіллям" і мерією 150 м. Біля входу в міськвиконком міліціонери завертають людей: "Сегодня тут никто не работает".

У кабінетах чиновників сидять силовики. На другому поверсі один видає колегам радіостанції.

— Скотчем до стіни міськвиконкому був приклеєний конверт, на ньому надруковано: "Про вибухи", — кажуть міліціонери. — Усередині — вимога сплатити 4,2 мільйона євро. Якщо не виконають — о 17.00 прогримлять ще п'ять вибухів. Написано "Достала эта власть. Наши близкие умерли, нам нечего терять".

До обiду міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявляє:

— Правоохоронні органи повинні швидко й ефективно втрутитися і припинити ці зачатки екстремізму.

До вечора жоден чиновник нічого не пояснює.

Бійці внутрішніх військ прочісують район. Бiля міськвиконкому та "Макіїввугілля" стоять мікроавтобуси з написами "Криміналістична лабораторія", "Оперативний штаб", "Взрывотехническая лаборатория". Навпроти мерії сидять, прив'язані до берізок, службовi вівчарки та ротвейлери.

У сусідньому дворі батьки ведуть дітей із садка №19.

— До тихої години вже майже розібрали дітей, — каже чоловік років 35 і похапцем садовить сина в "жигулі".

На четвертому поверсі міськвиконкому чекають міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова і голову Служби безпеки Валерія Хорошковського. Журналісти обговорюють чутки. Нібито о 16.00 прогримів ще один вибух — у продуктовому супермаркетi "АТБ". Інформація не підтверджується. Близько 17.00 кажуть, що від міськвиконкому стартували інкасаторські машини з викупом. Мовляв, спецавіарейсом із Києва привезли купюри по 500 євро.

— Гроші доставили на місце, вказане в записці, але ніхто не прийшов. Терористів сподівалися впіймати "на живця", — розповідає телефоном знайомий.

У зазначений час вибухів не чути. До 18.30 на третьому поверсі міськвиконкому збирається натовп журналістів. "Даєш інформацію!" — кричать.

У 19.00 до актової зали входить Валерій Хорошковський:

— Было два взрыва малой мощности, — каже. — Проделана громадная работа по обнаружению возможных очагов следующих взрывов, эти места проверены, информация не подтвердилась. Горожане могут спать спокойно.

За спиною у шефа СБУ висить прапор Макіївки: по блакитному шовку розкидані зірки.

Хорошковський не заперечує факту існування записки:

— Взрывы были актом устрашения и связаны с желанием получить определенную сумму денег. Акт стал очень настораживающим и неприятным, — каже і швидко йде.

Наступного ранку ЗМІ повідомляють, що загін спеціального реагування виявив у рiзних районах Макіївки ще два пакети з пристроями, подібними до бомби. У школи прийшли втричі менше учнів, ніж напередодні.

Зараз ви читаєте новину «Макіївці не пускають дітей до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі