пʼятниця, 07 вересня 2007 07:02

Майдан Незалежності збираються перебудувати

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Голова комісії Київради з благоустрою вулиць Ігор Добруцький пропонує переставити архістратига Михаїла із Лядських воріт на майдані Незалежності на скляний купол торгового центру ”Глобус” поряд. Самі ворота, на його думку, потрібно знести
Голова комісії Київради з благоустрою вулиць Ігор Добруцький пропонує переставити архістратига Михаїла із Лядських воріт на майдані Незалежності на скляний купол торгового центру ”Глобус” поряд. Самі ворота, на його думку, потрібно знести

"Яка нечиста сила носиться з тим Михаїлом (архістратиг Михаїл вважається покровителем міста Київ. — "ГПУ")? — бідкається києвознавець Тетяна Нечай. — Якщо його переставлять на "Глобус" — це буде потворно. Він і так стоїть на місці древніх Лядських воріт. Уявляєте? Там, де колись був в"їзд до Києва, зараз їдять у фаст-фудах".

Щойно українці змирилися зі скляними "парниками" над торговими центрами та незугарними скульптурами на головній площі столиці, як майдан Незалежності знову збираються перепланувати. Ініціює роботи Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київради.

— Фігуру архістратига Михаїла я пропоную перенести з Лядських воріт на скляний купол "Глобуса" й підняти на 4–5 метрів. Самі ж Лядські ворота треба або забрати геть, або зробити з них амфітеатр. Звідти можна буде дивитися на архістратига над куполом, — розповідає голова комісії Київради з благоустрою вулиць Ігор Добруцький.

Окрім цього, чиновники планують зняти рекламу з дахів над Майданом і пофарбувати їх у пісочний колір. Куранти на Будинку профспілок налаштують на мелодію державного гімну. Також покладуть нові тротуарні плити, відремонтують парапети підземних переходів. Кафе-бістро, що в підземці під Майданом-Хрещатиком, обіцяють перепрофілювати під заклади торгівлі квітами, пресою та книгами.

58-річний Олексій Олександрович працює на Хрещатику. Щодня проходить під архістратигом.

— Хоч він і в римському вбранні стоїть, але його ніхто нікуди не зніматиме. Це якась піар-акція перед виборами, — переконаний чоловік. — Мабуть, хтось, як завжди, просто хоче відмити на цьому гроші.

— Дурості наших урядовців немає меж, — каже 49-річний історик Микола Кальницький. — У 1980-х Майдан був найкращою площею з-поміж головних площ країн Союзу. Потім, на початку 1990-х, почався перший абсурд. Тепер, із цими переносами ,— вже другий. Ну, навіщо носитися з тим архістратигом справа-наліво?

Кальницький каже, що сучасний Майдан не має симетрії. На його думку, вигляд площі особливо псують Лядські ворота.

Востаннє масштабну реконструкцію Майдану проводили 2001 року, за мера Олександра Омельченка. На одній частині площі тоді звели жіночу фігуру, яка тримає в руках калинову гілку. Жінка мала символізувати Україну. На другому боці спорудили шість невеликих круглих фонтанів, два відкриті прозорі павільйони. Під площею розмістили торговий центр "Глобус".

Тоді ж установили пам"ятник покровителеві та символу Києва Святому архістратигові Михаїлу. Перед тим ще одна фігура Михаїла стояла поблизу Головпоштамту. Її подарували жителям Донецька і встановили там у центрі міста.

Зараз ви читаєте новину «Майдан Незалежності збираються перебудувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі