четвер, 08 листопада 2007 07:03

Львів"яни приміряли гамівні сорочки

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Учасники міжнародної молодіжної зустрічі ”Сонце є в кожному з нас” розмалювали бетонний паркан дитячого відділення Львівської обласної психіатричної лікарні
Учасники міжнародної молодіжної зустрічі ”Сонце є в кожному з нас” розмалювали бетонний паркан дитячого відділення Львівської обласної психіатричної лікарні

Лабіринт із 11 кімнат у центрі Львова збудували в суботу пацієнти та медики Львівської обласної психіатричної лікарні. Городяни могли поблукати кімнатами сорому, огиди і проконсультуватися у психолога. Дійство проводили у День підтримки людей із психічними розладами.

В одній кімнаті можна було полежати на ліжку для фіксації хворих. Відвідувачі приміряли гамівні сорочки. У кімнатах психологів показували розмиті плями Роршаха. Кожен називав свою асоціацію, а лікар пояснював, що вона означає.

У кімнаті сорому відвідувачам пропонували розмалювати півтораметровий чоловічий статевий орган. За пензлики бралися лише дівчата, вони помалювали його в рожевий колір із темними розводами. До кімнати огиди наважувалися заходити здебільшого хлопці — там треба було торкатися речей, яких не показували.

Протягом дня пацієнти психіатричної лікарні влаштували "Показ циркових костюмів". Під танцювальну музику по черзі, несміливо, обертаючись, виходили у різнокольорових штанах і сорочках. Видно було, що хвилювалися. 38-річна Оля в ковпаку і фіолетово-жовтому костюмі Арлекіно жонглювала м"ячами. У неї тремтіли руки, тому час від часу все падало з рук.

Оля лікується вже понад десять років. Родичі її не провідують. У неї стара мати, якій тяжко приїжджати до Львова. У дитинстві займалася у школі в цирковій студії, там навчилася жонглювати.

Поруч біля лабіринту працювала виставка-продаж робіт пацієнтів. Городяни охоче купували аплікації та гіпсові картини по 12 грн, підсвічники по 5 грн. Лікарі кажуть, серед їхніх хворих багато талановитих людей. Для них у лікарні вісім років працює "Клуб пацієнтів".

— Для наших пацієнтів Клуб — це другий дім, — розповідає працівниця Тетяна Cидорова, 61 рік. — Вони до нас приходять і після того, як їх виписують із лікарні. Клуб працює цілий день, кожен займається, чим хоче — малюємо, ліпимо, співаємо.

Окрім акцій у центрі міста у день толерантності до душевнохворих, учасники міжнародної молодіжної зустрічі "Сонце є в кожному з нас" розмалювали бетонний паркан дитячого відділення. Там з"явилися чотири картини площею 1,5х2 м. На кожній є сонце, дитина або квіти.

Сьогодні в дитячому відділенні 50 пацієнтів від 4 до 18 років. Вони цілий день спостерігали за роботою волонтерів крізь шиби вікон. По обіді добровольці складали з ними паперові кораблики.

— Дітям дуже сподобалися розмальовані стіни та паркан, — каже завідувач дитячого відділення Оксана Лемішко, 42 роки. — Вони ж самі постійно роблять аплікації, ліплять із пластиліну, малюють. У відділенні всі стіни завішені їхніми роботами. І коли до них приходять відвідувачі, обов"язково хваляться.

Зараз ви читаєте новину «Львів"яни приміряли гамівні сорочки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі