пʼятниця, 24 жовтня 2008 07:07

Літак упав на капустяне поле

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Літак Як-18Т після аварії 17 жовтня 2008 року
Літак Як-18Т після аварії 17 жовтня 2008 року

У Вінниці на території колишнього аеродрому 17 жовтня о 15.45 на Немирівському шосе під час посадки впав літак Як-18Т. На ньому були двоє киян.

— Літак упав за 150 метрів від злітної смуги, прямо в капустяне поле, із висоти 10–20 метрів, — каже начальник управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України на Вінниччині Ігор Рихлицький, 54 роки. — Машину відремонтували на місцевому авіаремонтному заводі, випробовували на прохання замовника.

— Під час польоту щось трапилося з літаком, — зауважує керівник вінницького авіаспортклубу 53-річний Євген Будников. — Що саме — має встановити експертиза.

Пілот-інструктор Микола Тарасевич, 60 років, та головний фахівець державіаінспекції 50-річний Юрій Наконечний, які випробовували літак, залишилися живими. Їх доправили до Вінницької лікарні N2.

— Мужики були сильно подерті, — згадує Марія Петрівна з приймального відділення лікарні. — Та їхньому життю нічого не загрожувало. Пройшли рентген, травматологи подивилися. За пару годин за ними приїхала машина, погнали на Київ.

Як-18Т — чотиримісний спортивний літак. Виробляли їх із 1960 року. На Вінницький авіаційний його привезли з Києва. Власник, столичний бізнесмен, планував використовувати його для приватних перельотів. Капітальний ремонт на заводі коштує до 250 тис. грн.

— Знайомий з пілотами, — говорить 39-річний киянин, ім"я просить не називати. Зазначає, що має власний авіабізнес у столиці. — Вони зараз дома, в лікарню не лягали. Слава Богу, обійшлося подряпинами.

Чоловік запевняє, що пілоти врятувалися завдяки своєму професіоналізму, літають уже багато років:

— Один пілотував далі, другий пробував запустити двигун. — Посадка перед собою та по курсу вліво-вправо була неможлива. Їх чекав би гарантований "лобовий" удар. Із висоти 150 метрів зуміли повернути на зворотний курс. І це на Як-18Т! Шасі не випускали, бо перед ними була нерівна місцевість. Хтось каже, що в аварії винні пілоти. Та не вірте, бо всі знають про забуті ганчірки під капотом, плаваючих пробках у баках та іржі на циліндрах після капітального ремонту на Вінницькому авіазаводі.

Зараз ви читаєте новину «Літак упав на капустяне поле». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі