вівторок, 12 червня 2018 07:25

Ліси горять через спеку

За останні три тижні в Україні зафіксували понад десяток лісових пожеж. Спочатку згоріло майже 600 га на Херсонщині, потім сталися дві пожежі в Чорнобилі, спалахнув ліс на Миколаївщині. 9–10 червня чотири зай­мання виявили в лісах на Полтавщині.

Версій про причини пожеж багато — від людської необережності до ворожих диверсій.

— У нашій області в усіх випадках винні люди, — каже Світлана Рибалко, 45 років, із Полтавського обласного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій. — Відпочивають на природі, залишають вогнища. Вітер розносить полум'я. Через засуху все спалахує швидко. У періоди високої пожежної небезпеки відпочивати в лісі заборонено. Це мають контролювати лісники та екологи.

На початку червня сотні рятувальників боролися з лісовими пожежами в Чорнобильській зоні. Щойно загасили одну, як за кілька кілометрів виникла інша. На місці займання знайшли факели. Пізніше повідомили, що то — квачі для змащування залізничних вузлів. Версію про підпал спростували.

Місцеві переконані: ліс підпалюють ті, хто його незаконно вирубує. Так ховають ­сліди.

— У Чорнобилі давно рубають деревину на продаж. Пожежі виникли на місці вирубки, — каже 64-річний Василь Павлюк із Димера Київської області. — Підпалили або спеціально, або ненароком, коли спалювали гілля.

— Пожежа в Чорнобилі — підпал, — вважає Олександр Чистяков, 58 років, голова Асоціації рибалок України. — Півроку тому міністр екології сказав, що на тисячі гектарів Чорнобильської зони встановлять сонячні батареї. Але там вся територія — густий ліс, немає вільної тисячі гектарів. Думаю, вогнем очис­тили будівельний майданчик.

— Підпали лісу — наслідок роботи уряду. Він заблокував роботу Державної екологічної інспекції, що перевіряє лісгоспи, — додає еколог 59-річний Володимир Борейко, директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр". — Спека наростає, а перевірки не проводять. Без них горітиме багато лісів.

Зараз ви читаєте новину «Ліси горять через спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі