пʼятниця, 03 листопада 2017 07:50

Лікарям заборонили призначати від грипу антибіотики та сиропи

Міністерство охорони здоров'я опублікувало список препаратів, що не допомагають при грипі та застуді.

— Велика кількість ліків або їхня висока вартість не гарантують одужання. Часто популярні ліки не мають доведеної ефективності від грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Крім озельтамівіру й занамівіру, що вживають за показаннями, — говорить Уляна Супрун, виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України.

Дітям не рекомендовано давати пігулки від грипу. Лікарі не мають права призначати антибіотики, противірусні препарати та сиропи від кашлю. У цьому ж переліку опинилися й рослинні препарати й вітаміни. Хворим не збиватимуть температуру до 38,5 градуса. Рекомендують пити багато рідини та провітрювати кімнату, робити вологе прибирання.

— Вакцинуватися від грипу мають усі, хто працює у великих колективах. Так роблять за кордоном. Вакцину розробляють під конкретний штамп, коли епідемія вже почалася, тоді вакцина найбільш ефективна, — каже заступник головного лікаря з питань охорони материнства й дитинства Вінницької районної лікарні 65-річний Валерій Щербань. — Нам у голову вкладають, що лікуватися без таблеток — погано. Недавно колега принесла список препаратів одного лікаря. Той два місяці лікував дитину від кашлю. Батьки потратили 2800 гривень. Виявилося, у дитини кашлюк, його лікують щепленням. Організми дітей напічкані непотрібними препаратами. Від цього у старшому віці виникають ускладнення з нирками, печінкою, кишківником.

Однак грип небезпечний для дітей до 3 років, вагітних, старших 65 років і пацієнтів із хронічними хворобами та надмірною вагою. У разі хвороби треба звертатися до лікарів. Підвищилася температура — дзвонимо фахівцеві. Кожен пацієнт повинен мати мобільний телефон свого лікаря й контактувати з ним, — додає Валерій Щербань.

— Призначення більшості лікарів не обходиться без "фуфломіцинів", препаратів, що не лікують. Тому МОЗ разом із Центром громадського здоров'я проводить просвітницьку роботу, — розповідає дитячий лікар-інфекціоніст Федір Лапій, 44 роки. — Лікуватимуть грип, як і раніше. У тяжких випадках призначатимуть озельтамівір. При типовому перебігу грипу цей препарат не потрібен.

Грип має раптовий початок. Висока температура, ломота в тілі, може бути світлобоязнь. На другу-третю добу виникає кашель. Хвороба триває п'ять-сім днів. Якщо з'являється тяжкість дихання, болючий кашель, кровохаркання, порушення свідомості, судоми — це вже симптоми, що потребують зміни тактики лікування. Тоді треба терміново йти до лікаря.

Із початку року на грип і гострі респіраторні вірусні захворювання занедужали понад 140 тис. українців, хоча початок епідемії медики прогнозують із грудня.

Зараз ви читаєте новину «Лікарям заборонили призначати від грипу антибіотики та сиропи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі