вівторок, 05 жовтня 2010 00:28

Лев Персей пошматував дресирувальника

 

?" Лев вибіг на центр арени, голосно ричав і бив лапами. Малий мій розплакався і почав тягнути із залу, ?" розповідає львів'янка Марія Чигайло, 32 роки. У суботу, 2 жовтня, вона з 5-річним сином Олегом дивилися виставу української трупи "Браво". Під час виступу звір кинувся на дресирувальника.

Цирк гастролює у Львові з 18 вересня. У програмі ?" повітряні гімнасти, клоуни, жонглери. Родзинкою були виступи з африканськими левами. У вихідні вистави проходять двічі на день. У суботу зібралися майже 600 глядачів. Квитки коштують від 20 до 100 грн.

?" У першій частині виступали клоуни й гімнасти. Але ми чекали другої, коли виведуть левів. Заради них і прийшли з дітьми, ?" каже 39-річний Ростислав Мартинюк. ?" Після антракту арену обтягнули металевою сіткою. Почали виставляти трибуни. Потім вивели левів.

На арену в шкіряних костюмах вибігли дресирувальники, подружжя з харківського цирку 43-річні Вероніка та Олексій Пінки. Дресирувальниця піднялася на гойдалці з левом, решта хижаків розсідалися на тумбах. Для другого трюку Олексій підійшов до лева Персея і попросив його встати з трибуни. Тварина не виконала наказу, почала гарчати.

?" Лев із самого початку вийшов якийсь недовольний. Він не слухав команд. Стрибнув зі свого п'єдесталу, вийшов на середину манежу і вхопив дресирувальника за бік, ?" продовжує Мартинюк. ?" Всі ахнули. Дресирувальниця кричала ?" дайте води. Вода зі шланга спочатку взагалі не пішла, а потім потекла слабенько, як із крана. Лев хватанув чоловіка за ногу, по арені поволочив. Було багато крові. Потім підбіг другий лев і за руку вхопив. Було таке враження, що леви цього дресирувальника з'їдять на наших очах.

На поміч до Олексія Пінка вибіг асистент. Відігнав розлюченого звіра списом. На манеж ударив струмінь води з брандспойту. Глядачів попросили виходити із залу.

?" Паніки не було. Батьки, яким стало страшно, по одному виводили дітей. Але були й такі, що обступили манеж і знімали все на камери мобільного, ?" розказує комерційний директор львівського цирку 46-річний Роман Здреник. ?" Неприємна ситуація. Але ніякої небезпеки для глядачів вона не мала. Металева сітка в будь-якому випадку спинила би хижаків.

Олексія Пінка забрали до міської лікарні N8, де діє центр допомоги при укусах хижих тварин. Йому зробили щеплення від правцю та обробили кусано-рвані рани на правій руці й нозі.

?" За свою практику такого не пригадаю, ?" каже завідувач антирабічного центру, хірург Володимир Жуковський. ?" На тілі Олексія нарахував понад 20 рвано-кусаних ран. Сильно покалічена права рука, нога й живіт. Але, на щастя, лев не зачепив кісток. Щеплень від сказу не робили, бо тварини проходили всі необхідні вакцинації.

?" Зі мною таке вперше. Персей стрибнув просто в обличчя, а не зі спини. Я відчув як він шарпнув збоку. Потім я почав втрачати свідомість. Думаю, лев вийшов із-під контролю, бо в нього такий період. Персею 7 років, він статево дозрілий. Восени починається період гону. Самці шукають самку, стають агресивніші. Не захотів підкорятися, бо відчув себе лідером, ?" пояснює телефоном Олексій Пінко. ?" Як піду на поправку, подивимося, що далі будемо з ним робити. Хоча мені переказують, що Персик уже заспокоївся. Їсти відмовляється, пригнічений. Очима мене шукає. Видно, усвідомив свою вину. Тепер сумує. Він же в нас практично від народження. Купили, коли йому був місяць. Лагідно кличемо його Персиком.

Олексій збирається повернутися до виступів із хижаками. Поки що вистави з левами замінятимуть трьома додатковими номерами з повітряними гімнастами. До кінця гастролей, 24 жовтня, номер планують відновити.

У львівському цирку це другий випадок нападу на дресирувальника. 2001-го під час вистави хижаки атакували Вадима Камбєгова, дресирувальника з російського міста Омськ.

Зараз ви читаєте новину «Лев Персей пошматував дресирувальника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі